Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Eén bestemmingsplan voor Spoorzone

Buurt / wijk

HILVERSUM - Alles is straks te vangen in één bestemmingsplan voor wat betreft de Spoorzone. Daar is toestemming voor gegeven door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Voor Hilversum betekent dit een primeur. Dit is het eerste bestemmingsplan met een brede reikwijdte.

Wethouder Arno Scheepers meldt in een brief aan de gemeenteraad dat hij 'zeer verheugd' is met de honorering van het verzoek van het college van burgemeester en wethouders. Hilversum wil de zogeheten Spoorzone opknappen. Het uitgestrekte gebied in postcodegebied 1221 - van de Noorderweg tot aan het Venetapark - oogt onder meer verrommeld en is toe aan een opknapbeurt. Samen met bewoners, projectontwikkelaars en andere belanghebbenden zijn al ideeën geïnventariseerd.

Het opknappen van de Spoorzone gaat jaren duren. Alles kan nu in één integraal bestemmingsplan. Dat is een groot voordeel. Het is de opmaat, en daarmee een eerste experiment, naar de Omgevingswet, waarin de overheid meer op afstand komt, vooraf kaders stelt en waarin initiatiefnemers kunnen bewegen. "Er is meer aandacht voor de leefomgeving van bewoners, zoals veiligheid, gezondheid, milieu, welstand, natuurbescherming en duurzaamheid. Er is meer aansluiting op de behoefte van bewoners en ondernemers in plaats van alleen de focus op het achteraf toetsen van vooral ruimtelijke regels. Van re-actief naar pro-actief", aldus de gemeente.

Uit de krant