Het penthouse en de achtergelegen gebouwen zijn verhuurd, maar de verdere opknapbeurt ligt al maanden stil.
Het penthouse en de achtergelegen gebouwen zijn verhuurd, maar de verdere opknapbeurt ligt al maanden stil. Foto: © Bastiaan Miché

Voorlopig nog geen glanzende parel aan Neuweg

Buurt / wijk

HILVERSUM - Anderhalf jaar is Erik van Ouwerkerk bezig met de gemeente om de Neuweg 247 op te knappen. De Hilversummer proeft louter tegenwerking, ook al voldoet hij aan de regels.

Hoewel er al veel gebeurd is aan de Neuweg 247A tot en met W is het nog niet de parel die eigenaar Erik van Ouwerkerk voor ogen heeft. Voorlopig glanst het gebouw niet maximaal, want de gemeente heeft een bouwstop opgelegd. Volgens de Hilversummer is dit het zoveelste bewijs van tegenwerking, terwijl de gemeente beweert dat er zaken niet op orde zijn.

Als Van Ouwerkerk plaatsneemt aan zijn eigen eettafel vallen meteen de enorme stapels papier op. Brieven, mails, bestemmingsplannen en nog veel meer liggen op tafel. Veel is informatie die hij heeft verkregen uit een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur). Inmiddels is het dossier dat de Hilversummer heeft opgebouwd 12 centimeter dik. Naar eigen zeggen kan hij het geldende bestemmingsplan dromen. Hij is diep in de materie gedoken, omdat hij zich gepiepeld voelt.

Terwijl de Hilversummer in juli van een korte vakantie genoot, plofte er een brief op de mat met daarin de mededeling dat de gemeente een bouwstop had opgelegd voor de vier objecten op de begane grond en de twee woningen op de eerste verdieping. Tevens is een gebruiksverbod voor de eerste verdieping opgelegd. Houden Van Ouwerkerk en zijn compagnon zich hier niet aan, dan moeten zij per persoon een dwangsom van 50.000 euro betalen. Reden voor dit verbod, zo is te lezen in de bewuste brief, is dat de gehele vloerconstructie tussen de begane grond van het hoofdgebouw en de twee woningen op de eerste verdieping niet brand- en geluidwerend is. Van die bewering klopt geen hout, geeft Van Ouwerkerk aan. De vloer is namelijk volgens tekeningen van de architect uitgevoerd met brand- en geluidsisolerende fermacell estrichelement 2e32-platen.

Slopend dossier
Dit is de huidige stand van zaken in een lang en slopend dossier. Al vanaf mei 2018 is hij druk om de tijdelijke nummers op de eerste verdieping en de twee achtergelegen objecten definitief te krijgen. Die zijn allemaal voorzien van een eigen bestemming in het geldende bestemmingsplan. Vanaf begin dit jaar is Van Ouwerkerk begonnen met de verbouw van deze achtergelegen objecten, die tot 1 december 2018 verhuurd waren.

Van Ouwerkerk kwam na de aankoop van het pand met de vraag of één van de twee C-nummers verhuisd kon worden naar de etagewoning boven de voormalige massagestudio. Achteraf mag er in het Veegbestemmingsplan 2016 Bosdrift met zijn primair woongebied alleen nog maar op de verdieping gewoond worden, meldt de ontwikkelaar. De argumentatie hiervoor is dat de oude massagesalon nu in strijd is met het nieuwe bestemmingsplan. Dan mag het afwijkende gebruik niet meer hersteld worden, geeft hij aan.

Strategie
Uit de 'gewobde' mails van september 2018 blijkt dat de gemeente een strategie tegen hem heeft uitgevoerd, wat het vermoeden voedt dat het een persoonlijke kwestie is. Ook op andere vlakken heeft hij tegenwerking ervaren. Zo zou de reeds uitgevoerde renovatie van de achtergelegen objecten niet gemogen hebben. Maar dat staat volgens Van Ouwerkerk duidelijk in de overgangsregels aangegeven.

Later was er eveneens gedoe over de bestemmingen met de regelgeving van de objecten. De begane grond en de achtergelegen gebouwen zijn in het verleden inderdaad gebruikt als winkels of bedrijfsruimtes. Van Ouwerkerk wijst op het Veegbestemmingsplan Bosdrift 2016. Hij pakt dit plan op tussen de stapels papieren en leest artikel 33 voor waarin staat dat in het primair woongebied liggende bestemmingsplan bepaalt dat in gebouwen met een andere bestemming tevens gewoond mag worden. Dat is nu vastgelegd in een gebruiksregel.

Glashelder
Over de inhaalslag legalisatie illegale appartementen met een peildatum van voor 1 januari 2003, waar de twee achtergelegen objecten deel van hebben uitgemaakt, is hij eveneens glashelder: die hebben vanaf 1988 en 1997 eigen energiemeters met eigen EAN-codes. In 1990 is het linksachtergelegen object al tot woning verbouwd. Verder waren er vraagtekens over het recht van overpad, wat een notaris uit Wijdemeren weerlegd heeft, en vroeg de gemeente om burgerparticipatie. Van Ouwerkerk heeft de omwonenden keurig per brief gevraagd, zo blijkt uit de teruggestuurde reacties, of zij zich kunnen vinden in de geplande opknapbeurt.

Inmiddels heeft Van Ouwerkerk alle politieke fracties in een lange mail op de hoogte gebracht van de gang van zaken. Daarmee hoopt hij dat het voor hem en zijn collega-ontwikkelaars voortaan makkelijker is om hun werk te kunnen doen. "Want ontwikkelen is bijna onmogelijk geworden in Hilversum", zegt de Hilversummer stellig. Na een recent kort geding is hij nu naar de bezwaarcommissie gestapt. Vanavond - donderdag 10 oktober - behandelt dit onafhankelijke orgaan de kwestie.
Uiteraard is de gemeente gevraagd om een weerwoord. Vanwege het lopende bezwaar tegen de bouwstop én de behandeling bij de Commissie Bezwaarschriften komen er nu geen uitspraken over deze kwestie vanuit het raadhuis.

Uit de krant