Gevaarlijke balkons Den Ool pas begin volgend jaar weer open

Gevaarlijke balkons Den Ool pas begin volgend jaar weer open

  Buurt / wijk

HILVERSUM - De gedupeerde bewoners van de woningen aan het Den Ool, waar balkons niet veilig genoeg bleken, kunnen pas begin volgend jaar (na het versterken) hun balkons op. Dat heeft woningcorporatie Dudok Wonen recent aan de bewoners laten weten. In januari 2020 starten de acht weken durende herstelwerkzaamheden.

Al enige tijd onderzoekt Dudok Wonen het gebouw aan Den Ool in Hilversum. Na verschillende controles en onderzoeken bleek al in december 2018 dat veel balkons en de galerijen niet veilig genoeg waren. Bewoners werden geïnformeerd en er volgden maatregelen: de balkons konden niet meer worden gebruikt en de galerijen beperkt (maximaal vier personen tegelijk). 

Ook werden de balkons en galerijen onderstempeld. In de periode die volgde, deed Dudok Wonen onderzoek naar wat er precies aan de hand was. Dat was ingewikkelder dan verwacht: het gebouw bleek een complexe bouwconstructie te hebben. Bewoners werden via brieven en persoonlijk contact op de hoogte gehouden en kregen compensatie in de vorm van een huurkorting.

Het gebouw aan Den Ool is constructief ingewikkelder en complexer dan andere gebouwen, zoals die aan de Erfgooiersstraat en De Kupstraat. Ook het ontbreken van goede bouwtekeningen heeft het er niet makkelijker op gemaakt. 

Alles bij elkaar was het lastig alle informatie compleet te krijgen om het noodzakelijke rekenwerk te kunnen voltooien. Dat is uiteindelijk wel gelukt. Gebleken is dat de wapening in de balkonvloeren deels te laag ligt. Ook is zogenaamde putcorrosie aangetroffen: het staal in de vloeren is door aanwezigheid van chloriden zwak geworden.

Om het probleem op te lossen worden door het hele gebouw de betonnen vloeren verstevigd met een zogenaamde carbonstaaf. Om dit te kunnen doen worden van buitenaf gaten van zo’n twee centimeter uitgeslepen. De overlast voor bewoners is minimaal, aldus Dudok Wonen, er is geen sprake van hard boren en of vrijkomend stof. 

In januari starten de werkzaamheden en de verwachting is dat het werk binnen acht weken is afgerond. Bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden in hun woningen blijven. De balkons gaan pas weer open als alle werkzaamheden zijn afgerond. De galerij kan al wel weer normaal worden gebruikt.

De bewoners lieten zich tijdens de avond kritisch uit over de afgelopen maanden en dan met name de wijze waarop zij zijn geïnformeerd. Dudok Wonen heeft aangegeven dit signaal serieus te nemen en denkt na over hoe zij bewoners een volgende keer kan informeren en betrekken. Er was ook opluchting bij de bewoners: de gekozen aanpak, met minimale overlast, was voor velen een pak van het hart. Ook was er, na de uitgebreide toelichting over alle onderzoeken en complexiteit, begrip voor het feit dat het niet van de ene op de andere dag kon worden opgelost.

Meer berichten