Experiment met bomenkap komt in meer buurten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het college wil de pilot rondom het velbeleid gaan uitbreiden in Hilversum.
Het college wil de pilot rondom het velbeleid gaan uitbreiden in Hilversum. (Foto: Bastiaan Miché)

Experiment met bomenkap komt in meer buurten

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Een klein jaar loopt de proef in Noord en dat verloopt naar ieders tevredenheid. Tijd om op meer plekken de regels te versoepelen, aldus het college van burgemeester en wethouders. 

Meer wijken in Hilversum krijgen te maken met soepeler regels als het gaat om het velbeleid. De proef in Hilversum-Noord, die op 1 december 2018 van start ging, bevalt gemeente en inwoners goed. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten in de nabije toekomst het gebied binnen de gemeentegrenzen te verruimen.

Onduidelijk is nog welke buurten er gefaseerd bij komen. Daar wil wethouder Jan Kastje van Natuur en Groen nog goed naar kijken. Het Noordwestelijk Villagebied en de West-Indische buurt vallen buiten beschouwing omdat die zich volgens de bestuurder niet goed lenen voor de pilot.

Belangrijkste conclusie om uit te breiden is dat het groenbeeld in Noord er niet op achteruit is gegaan nu particuliere bomen zonder vergunning gekapt mogen worden. Volgens Kastje had de gemeenteraad daar vooraf zorgen over. Het deels loslaten van de regels - want lang niet alle bomen mogen gekapt worden - heeft niet geleid tot een massale kap van bomen.

Met het loslaten van de regels rondom het velbeleid doet Hilversum alvast ervaring op met de nieuwe Omgevingswet. Volgens Kastje werd 90 procent van de vergunningen verstrekt, maar het hele proces vergt veel tijd. Uren worden nu anders ingedeeld. Die gaan zitten in het opstellen van een uitgebreide bomenlijst, het opzetten van de participatie met de bewoners en het monitoren van het gebied.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>