Waar is ruimte voor fietskelder bij station Hilversum?
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wat is de beste plek voor de fietskelder?
Wat is de beste plek voor de fietskelder? (Foto: © Bastiaan Miché)

Waar is ruimte voor fietskelder bij station Hilversum?

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Vooraf was al bekend dat het realiseren van een ondergrondse parkeerkelder voor 7.000 fietsen aan de centrumzijde van het station een hele puzzel is. Maar na verdiepende studies blijkt dit nog lastiger te zijn dan gedacht. Een projectgroep kijkt nu naar de mogelijkheden.

Wethouder Arno Scheepers meldt dat er sinds de zomer nieuwe inzichten zijn gekomen. Dat betekent meer duidelijkheid over knelpunten, waaronder de constatering dat de passage te krap is. Dat geldt ook voor de ruimte onder het Stationsplein, het stationsgebouw is te klein en er moet ruimte gecreëerd worden voor een goede doorgang van de fietsparkeerkelder naar de perrons.

Meerdere problemen zijn na verdiepende studies en nieuwe ontwikkelingen rond het station afgelopen zomer aan het licht gekomen. Gekeken is onder meer naar hoe diep de kelder moet zijn, wat er moet gebeuren als er gebouwen op het Stationsplein staan en wat de beste locatie is voor de fietskelder. Deze onderzoeken hebben geleid tot meerdere uitdagingen. Algehele conclusie is dat er momenteel ruimtegebrek is om de enorme nieuwe voorziening te realiseren onder de grond en dat onder meer het stationsgebouw te klein is. De dagelijkse stroom reizigers is eigenlijk al te veel.

Scheepers zegt dat het verstandig is alle problemen integraal aan te pakken. "Onderzoek moet uitwijzen wat nu het beste is", zegt hij. Samen met de partners NS en ProRail is nu een projectgroep in het leven geroepen. Deze club is al bezig met het onderzoek. De VVD'er verwacht begin januari al de eerste resultaten op zijn bureau te hebben. Dat is een strak tijdsplan. Dat realiseert de wethouder zich ook, maar hij wil geen vertraging oplopen met de herontwikkeling van het stationsgebied. Het bestemmingsplan moet nog altijd medio 2020 klaar zijn.

Vanwege de nieuwe inzichten heeft Scheepers nog geen subsidieverzoek ingediend bij het Rijk voor fietsparkeren. Eerder dit jaar gaf hij aan zich zo snel mogelijk te melden omdat miljoenen mislopen niet slim is. De wethouder heeft hier nu vanaf gezien, omdat hij weet dat Hilversum in het najaar van 2020 opnieuw een verzoek kan indienen in Den Haag.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>