Het postkantoor met rechts het kantoorgebouw.
Het postkantoor met rechts het kantoorgebouw. Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

Bouwplan kantoorgebouw Oude Torenstraat kreeg negatieve beoordeling

Buurt / wijk

HILVERSUM - Een conceptbouwplan voor de Oude Torenstraat 1-3 (kantoorgebouw) is eerder door de gemeente negatief beoordeeld. De ontwikkelaar is bezig met aanpassing van het ontwerp.

Dat is het belangrijkste antwoord van het college van burgemeester en wethouders op een serie vragen van de Hilversumse PvdA-fractie. Onduidelijk is dus nog hoe het kantoorgebouw er straks komt uit te zien en hoe prijzig de woningen zullen zijn. 

De sociaaldemocraten stelden onlangs schriftelijke vragen over de herontwikkelingen van het oude postkantoor (daar komen 21 woningen) en het ernaast gelegen leegstaande kantoorgebouw. De prijzen van die 21 woningen zijn - aldus de PvdA - met minimaal drie ton voor zestig vierkante meter 'absurd hoog', terwijl er de afspraak is dat bij dit soort projecten minimaal één derde van de te ontwikkelen woningen in het middeldure segment valt. 

En hoe zit dat dan met het kantoorgebouw?, vraagt de PvdA zich af. Het college stelt nu dat het standpunt dat één derde van de woningen in het middeldure segment moet vallen, betrekking heeft op het totale plan. "Het gaat daarbij dus om zowel de transformatie van het voormalige postkantoor als om het sloop- en nieuwbouwplan voor de Oude Torenstraat 1-3. Het sloop- en nieuwbouwplan zal dienen te voorzien in voldoende middeldure woningen om medewerking te krijgen van ons college." 

Een conceptbouwplan voor het pand is dus als negatief beoordeeld. Waarom, wordt niet vermeld. En concrete antwoorden op vragen over de totaalprijs van de woningen - 'Wat beschouwt het college als een redelijk woonoppervlakte voor een woning met een vraagprijs van 300.000 euro?' - in het oude postkantoor blijven eveneens uit. 

De PvdA concludeerde verder dat de gemiddelde prijs per vierkante meter voor de goedkoopste woning 5.000 euro is, veel hoger dan de gemiddelde waarde (3120 euro) in Hilversum. Het college stelt echter dat de definities goedkoop, middelduur of duur per woning gelden en niet per vierkante meter. "De m2-prijs is vooral afhankelijk van de markt, waarbij de factor locatie de belangrijkste is. Daarnaast speelt natuurlijk ook de factor kwaliteit – in de breedste zin van het woord – een rol. Daarom is het niet mogelijk om prijs en woningoppervlakte één op één aan elkaar te koppelen."

Uit de krant