Wensbeeld Gijsbrecht: Prettiger winkelen en auto te gast
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Een wensbeeld voor de Gijsbrecht van Amstelstraat, hier met de hoek van de Ericastraat (rechts).
Een wensbeeld voor de Gijsbrecht van Amstelstraat, hier met de hoek van de Ericastraat (rechts). (Foto: Kenny Vanderpoel)

Wensbeeld Gijsbrecht: Prettiger winkelen en auto te gast

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Een groene straat, waarin de auto te gast is met veel ruimte om prettig en veilig te verblijven. Dat is hét wensbeeld dat winkeliers van de Gijsbrecht nu presenteren. 

Het gaat eigenlijk best goed met de winkels op de Gijsbrecht van Amstelstraat, vertelt voorzitter Renske Schriemer van de ondernemersvereniging, maar je moet wel alert blijven. "Wil je over tien, twintig of honderd jaar nog steeds kunnen genieten van een fijne bakker of groentezaak om de hoek, een gezellige plek om koffie te drinken en cadeaus, kleding en bloemen te kopen, dan moet je heel sterk je positie bepalen."

De winkeliers presenteren deze week tijdens het Future Festival hoe De Gijsbrecht van de toekomst eruit zou kunnen zien. Dit wensbeeld - niks is nog concreet - is een nieuwe stap in de ruim twee jaar terug gepresenteerde toekomstvisie voor de winkelstraat en - na feedback van ondernemers, bewoners en pandeigenaren - tot stand gekomen samen met landschapsarchitect Kenny Vandepoel.

Stressvol
Voorlopig ligt de focus vooral op het verkeer. Schriemer zegt niet dat de verkeerssituatie in het drukke winkelgebied onveilig is, maar wel stressvol en erg krap. En wanneer er geen opstoppingen zijn en wel ruimte, zien automobilisten de weg nog wel eens als racebaan. Bovendien, meent Schriemer, is de inrichting nu zo dat automobilisten, fietsers en voetgangers allemaal een eigen streepje hebben. Maar dat streepje is overal net iets te smal.

Dat moet anders, is de gedachte. "De Gijsbrecht van Amstelstraat is een 30 kilometerzone, en in het huidige mobiliteitsbeleid niet bestemd voor de doorstroming van Hilversum. Dat is logisch: dit is een winkelgebied. Toch doen we niets om het verkeer te vertragen, sterker nog, we leggen gemotoriseerd verkeer geen strobreed in de weg."

Parkeerplaatsen
Het wensbeeld moet zeker niet worden gezien als 'automobilistje pesten'. Er is weliswaar meer ruimte voor langzaam verkeer - fietsers en voetgangers - echter automobilisten blijven 'als gast' welkom. Ook zijn er straks (bijna) net zo veel parkeerplaatsen als nu. Door de fietspaden op te nemen op de rijbaan en te voorzien in meer groenstroken en speel/zitelementen, moet het concept ‘pleinstraat’ ervoor zorgen dat automobilisten zich houden aan de maximumsnelheid zodat het prettiger winkelen is.

De stoep en straat zijn in het wensbeeld dus ook even hoog. Voetgangers delen daarbij die stoep met de winkeliers. Ook is er ruimte voor groen. De Gijsbrecht moet als het aan de ondernemers ligt echt een straat worden met een eigen karakter, het hart van Hilversum-Zuid, waarin bijvoorbeeld ook meer ruimte moet zijn voor daghoreca met terrasjes. 

Duurzame toekomst
"En natuurlijk", weet Schriemer, "dit gaat geld kosten. Een heleboel. Maar het is niet onhaalbaar. We gaan voor een duurzame toekomst. Dat moet wel. Winkelgebieden hebben het moeilijk, zo bleek uit een brandbrief van de organisatie InRetail aan de Tweede Kamer. Het is belangrijk om je lokale kracht te versterken en knelpunten weg te nemen."

Het wensbeeld is tot en met zaterdag te zien in de pop-uphub op de Gijsbrecht van Amstelstraat 216. Daar zijn ook allerlei activiteiten voor bewoners, ondernemers, vastgoed, welzijn, en andere Gijsbrechtfans.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>