Goede start AED-initiatief Hilversumse Meent
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Met rood zand geeft Hanneke de Koning van de werkgroep de tussenstand aan.
Met rood zand geeft Hanneke de Koning van de werkgroep de tussenstand aan. (Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché)

Goede start AED-initiatief Hilversumse Meent

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Bewoners van de Hilversumse Meent geven massaal gehoor aan de crowdfundingactie voor een netwerk van AED's in de wijk. Inmiddels staat de teller op 3100 euro van de 5000 euro die nodig nodig is om zes AED’s te kopen en installeren. 

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok, die het hart reset en weer normaal laat kloppen.

Omdat de Hilversumse Meent te boek staat als vergrijsde wijk en de kans hier dus ook bestaat dat iemand op straat een hartstilstand krijgt, wil de wijkorganisatie in de wijk een netwerk van AED's. Strategisch verspreid over de wijk moeten er negen AED-apparaten in de wijk komen. 

Onderzoek wees uit dat er negen van deze AED's in de wijk nodig zijn. Daarvan zijn er al drie. In oktober stelde het Coöperatiefonds van de Rabobank al 6.000 euro beschikbaar. Ook het Rode Kruis bood financiële steun aan. Daarom was er nog 5.000 euro nodig.

Maar daarvan is nu dus al 3.100 euro binnengehaald. Vrijdag was de aftrap van de actie 'Betaalt u mee aan uw eigen AED?' tijdens de in de wijk bekende 'Bijna-Weekend-Borrel'. Nachbahr is zeker niet ontevreden over het inmiddels binnengehaalde bedrag, maar beseft dat de finish nog niet is bereikt. "In het begin gaat het hard. De enthousiastelingen komen meteen. Nu alleen de rest nog."

Van belang is ook dat het draagvlak blijft. Wanneer de AED's er daadwerkelijk zijn, is eigenlijk pas het begin. Zo moeten wijkbewoners en hulpverleners goed geïnformeerd worden over de plekken waar de apparaten staan. Ook moet duidelijk zijn wat mensen moeten doen wanneer zij met een hartstilstand worden geconfronteerd. 

Dat betekent dat er hulpverleners moeten komen die het apparaat kunnen bedienen en wellicht ook cursussen om kennis en vaardigheden op peil te houden. Er komt daarom ook een commissie voor beheer, onderhoud en continuïteit. Nachbahr: "Kortom, na de aanschaf moet er gezorgd worden dat het goed blijft gaan met de hulpverlening bij hartstilstand in de Hilversumse Meent."

De crowdfundingactie loopt tot de jaarwisseling. Tijdens de nieuwjaarsreceptie op zondag 5 januari wordt de eindscore bekend gemaakt. Meentbewoners wordt gevraagd aan de AED’s bij te dragen door een bedrag te storten op rekening-nummer NL20INGB 0002 5986 78 t.n.v. Stichting Hilversumse Meent, met vermelding:  ‘AED’. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>