Eigenaar heeft meer tijd nodig voor opknappen panden Veerstraat
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Eigenaar heeft meer tijd nodig voor opknappen panden Veerstraat

  Buurt / wijk

HILVERSUM - De restauratie van de panden op de hoek Veerstraat/Herenstraat in Hilversum, waar vier stadswoningen moeten komen, zal zeker niet voor de jaarwisseling starten. De eigenaar heeft meer tijd nodig, meldt het college van burgemeester en wethouders (B&W) na schriftelijke vragen van de PvdA-fractie. "Uitstel van een half jaar zou wél tot de gewenste resultaten leiden".

De sociaaldemocraten stelden onlangs vragen omdat er rondom het bewuste en verwaarloosde complex maar bar weinig gebeurt. En dat terwijl dit voorjaar B&W nog hadden aangegeven dat er schot in de zaak zit. Nu blijkt echter dat er nog geen eens een omgevingsvergunning is ingediend en afgegeven. "De eigenaar wil de panden in een keer totaal verbouwen, en niet alleen voor de gevelrestauratie. Zolang de vergunning niet afgegeven is, mag er nog niet verbouwd worden."

Morele druk
B&W stellen nu verder dat er nu geen instrumenten om de restauratie af te dwingen. "Morele druk, het aanspreken van de eigenaar en zijn zaakwaarnemer zijn de instrumenten die benut worden en waarmee we verwachten dat de aanvraag spoedig wordt ingediend, de vergunning wordt verleend en het verbouwen en restaureren wordt gestart." 

Gevelherstelfonds
Daarbij is ook kenbaar gemaakt dat de subsidie uit het zogenaamde gevelherstelfonds, waar de eigenaar nu recht op heeft, kan worden ingetrokken als niet voor de jaarwisseling het herstel van de gevels is afgerond en verantwoord. Al enige tijd is echter duidelijk dat de deze deadline niet wordt gehaald. Dit komt, aldus het college, enerzijds door vertraging bij de levering van een strookje grond aan de voorzijde van de panden (pas in september overgedragen), anderzijds door een combinatie van werkzaamheden aan de panden die de eigenaar tegelijk met het gevel-herstel wil laten uitvoeren.

Extra kwaliteitsimpuls
Omdat de eigenaar verwacht dat medio 2020 wel alles rond is en hij de subsidie echt nodig heeft om de gevels van de begane grond in oude luister te herstellen, blijft dit bedrag een half jaar langer beschikbaar. "Mét de subsidie kunnen meer oorspronkelijke elementen worden teruggebracht en authentieker materiaal worden gebruikt, zodat de kwaliteit vergroot wordt."(...)"De verwaarloosde panden krijgen door het Gevelherstelfonds een extra kwaliteitsimpuls die ook de omgeving positief zal beïnvloeden."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>