HAUT aan de Amstel wordt straks een 73 meter hoge houten woontoren. Iets voor Hilversum?
HAUT aan de Amstel wordt straks een 73 meter hoge houten woontoren. Iets voor Hilversum? Foto: Team V Architectuur / Zwartlicht

'Roep je in Hilversum hoogbouw, dan zit iedereen meteen op de kast'

Buurt / wijk

HILVERSUM - De meningen over hoogbouw in Hilversum zijn verdeeld, bleek tijdens een door GroenLinks gehouden bijeenkomst. Maar het zal wel moeten, was ook de boodschap. 

De uitdaging in heel het land - en dus ook in Hilversum - is enorm. Er moeten jaarlijks 250 woningen bij in de mediastad. Een enorme opgave, aangezien bouwen op de hei not done is. "Dat maakt het nog complexer en uitdagender", aldus GroenLinks-raadslid en initiatiefnemer van de bijeenkomst Lex van Waarden.

Pakweg zeventig belangstellenden waren naar de Burgerzaal van het raadhuis gekomen om deel te nemen aan de discussie, die al gepland stond voordat wethouder Floris Voorink (VVD) twee weken terug de bouw van tienduizend woningen in Hilversum erbij aankondigde. Die mededeling maakte de bijeenkomst natuurlijk wel nog meer beladen dan het thema 'hoogbouw' al is. 

Entradatorens
Pakweg tien jaar terug liepen de VVD en GroenLinks, toen nog oppositie, weg tijdens een tumultueus verlopen debat over de bouw van de Entradatorens bij het station. "Bouwhoogte is een roze olifant hier", aldus Van Waarden dinsdagavond. Even later zei hij nog: "Roep je in Hilversum hoogbouw, dan zit iedereen meteen op de kast."

Desondanks is er - zeker binnen de de politiek - nu het besef dat er woningen bij moeten. En dan is hoogbouw een belangrijke optie. En dat kan best goed samen met veel groen. Van Waarden verwees daarom naar Dudok die ooit opmerkte: "Bouw net zo veel met groen en bomen als met beton en baksteen."

Voor- en nadelen
En natuurlijk zijn er mooie en minder mooie voorbeelden van hoogbouw in Hilversum. Ook zijn er zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat je veel mensen kunt huisvesten en daarnaast een grote gemeenschappelijke tuin kunt realiseren die mogelijk openbaar toegankelijk is. Dat past gemakkelijker dan een boel eengezinswoningen met aparte tuintjes, toonde architect Marijn Schenk van NEXT architects.

Het nadeel is onder andere gezichtsbelemmering en (nog) meer verkeersellende. Een oplossing voor dat laatste is bijvoorbeeld werken met deelauto's, gaf Schenk aan. En zo kwamen er tal van ideeën voorbij. Ook van de tweede spreker, architect-directeur Do Janne Vermeulen van Team V Architectuur uit Amsterdam. Zij presenteerde de mogelijkheden met houtbouw: het slaat CO2 op, het is flexibel, comfortabel en licht.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Haut van binnen. - Team V Architectuur / Zwartlicht

'Tienduizend woningen moeten erbij, hoogbouw is onvermijdelijk', was de eerste stelling waarover de aanwezigen in de zaal met elkaar in discussie gingen. Daarover bleken de meningen verdeeld. Met name vertegenwoordigers van de Stichting Betrokken Omwonenden Busremise Hilversum en uit de Kleine Driftbuurt toonden hun ongenoegen. Zij pleitten juist voor meer groen binnen de bebouwde kom. Bovendien, stelde Patrick Weening van bewonersgroep OSP, heeft hoogbouw - zeker in zijn buurt - grote gevolgen voor de mobiliteit en leefbaarheid.

Maximale hoogte
Maar er waren ook wel degelijk voorstanders van hoogbouw, ze waren in ieder geval niet tegen. Dat werd vooral duidelijk bij de stelling dat de hoogte van de toren van het raadhuis de maximale hoogte mag zijn van hoogbouw. Sommigen vonden zelfs dat het allemaal nog wel wat hoger mag. Maar de boodschap was vooral: kijk goed naar de omgeving en lever 'maatwerk'.

Oud-wethouder Sjors Wolf gaf daarbij aan dat de discussie van dinsdagavond dertig jaar terug ook al is gevoerd. Sindsdien is volgens hem het woonklimaat in Hilversum alleen maar beter geworden. Met dat laatste was niet iedereen het eens. Bovendien, werd gezegd, worden de duizenden woningen niet gebouwd voor de Hilversummers, maar voor Amsterdammers.

Mooi startpunt
De aanwezige raadsleden, nagenoeg alle fracties waren vertegenwoordigd, hielden tijdens de discussie hun mond. Ook woonwethouder Jan Kastje bleef stil. Maar na afloop van de toch best inspirerende bijeenkomst - zeker op het moment dat de twee architecten aan het woord waren - was de conclusie dat dit een mooi startpunt is van de lange weg die er te gaan is.

Maar met name op het Arenapark en het Media Park ziet men mogelijkheden, als het maar passend bij Hilversum is. Zorgen zijn er, bij Hart voor Hilversum-raadslid Michiel Eerenberg, wel over de betaalbaarheid van de woningen; met name door de stijgende bouwkosten.


Uit de krant