Directeur Louise van der Burg van de Augustinusschool met burgemeester Broertjes en onderwijswethouder Annette Wolthers.
Directeur Louise van der Burg van de Augustinusschool met burgemeester Broertjes en onderwijswethouder Annette Wolthers. Foto: Bastiaan Miché

'Gelukkig zijn er geen spullen van kinderen beschadigd'

Buurt & wijk

HILVERSUM - Vooral in Kerkelanden ging het tijdens de jaarwisseling goed mis. Zo richtten vandalen een ravage aan bij de Augustinusschool en Goudenregenschool.

Leerlingen van de twee basisscholen in Kerkelanden zijn deze week ‘gewoon’ weer na twee weken kerstvakantie naar school gegaan. Toch is de vuurwerkschade binnen en buiten de twee panden - bijna een week na de jaarwisseling - nog duidelijk zichtbaar.

Vooral voor de betrokkenen binnen de Augustinusschool was het bikkelen geblazen bij de start van het nieuwe jaar. Zij moesten aan de slag om alles weer in orde te krijgen, nadat vandalen voor een enorme ravage zorgden.

Zwaar vuurwerk
Met name van het lokaal waar normaliter de leerlingen van groep 3 les krijgen, is flink beschadigd. Deze groep zit sinds maandag in het lokaal ernaast, dat voorheen leeg stond. “Er is zwaar vuurwerk naar binnen gegooid”, vertelt directeur Louise van der Burg maandagmorgen. “In het verleden hebben we weleens glasschade gehad, maar zo erg als nu was het nooit. Gelukkig zijn er geen spullen van de kinderen beschadigd.”

Wie een rondje langs het schoolgebouw aan de Kloosterlaan loopt, ziet dat ook ramen van andere lokalen zijn getroffen. Ook de ouders en veel buurtbewoners zijn volgens de directeur geschrokken en boos. “Zo is het geen leuk feest meer”, aldus Van der Burg. “Ik was al voor een vuurwerkverbod, nu alleen nog maar meer.”

Onduidelijk is nog hoe groot de schade is en wanneer de dertig leerlingen van groep 3 weer terug kunnen naar hun vorige onderkomen.

Schade groot
De basisschool ernaast, de Goudenregenschool, is eveneens getroffen door (mogelijk dezelfde) vuurwerkvandalen. Maar ook hier zaten alle leerlingen maandag gewoon weer in de klas. Niemand hoefde uit te wijken naar een andere werkplek. Maar ook hier is de schade groot, vertelt directeur-bestuurder Geert Looyschelder van scholenorganisatie Stip Hilversum.

Voor hem is het ondertussen standaard om tijdens de jaarwisseling de telefoon binnen handbereik te houden. Alle scholen nemen tegenwoordig weliswaar voorzorgsmaatregelen, maar vuurwerktuig laat zich daar niet altijd door tegenhouden.

Op 1 januari kreeg Looyschelder het bericht dat er bij de Goudenregenschool in Kerkelanden meerdere ramen waren ingegooid en er binnen stenen en vuurwerk lagen. En dus schoot men ook hier in de actiestand zodat leerlingen gewoon op maandag les zouden kunnen krijgen. Ook zijn de gesneuvelde ramen vervangen. "Voor de kinderen lijkt het nu alsof er niets aan de hand is", vertelt Looyschelder.

Desondanks is de impact groot, met name enkele medewerkers zijn emotioneel gezien behoorlijk geraakt, meent de directeur. Of een vuurwerkverbod de oplossing is, kan hij niet zeggen. "Het kan wel helpen, maar niet alle problemen zijn ermee weg. Het is wel in- en intriest dat het gebeurt. Je wilt niet dat kinderen hiermee geconfronteerd worden."

Niemand opgepakt
Het politieonderzoek naar de vernielingen is gaande. Er is nog niemand opgepakt. De vernielingen zouden 31 december tussen 21.30 en 22.15 uur zijn aangericht.

Uit de krant