Bejubeld werk, maar geen beloning voor Stichting Fit In
Is het zaalvoetbaltoernooi van BalliBalli035 het laatste grote evenement dat zij verzorgd heeft?
Is het zaalvoetbaltoernooi van BalliBalli035 het laatste grote evenement dat zij verzorgd heeft? (Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché)

Bejubeld werk, maar geen beloning voor Stichting Fit In

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Menigeen bejubelt ze voor hun belangrijke werk, maar de beloning blijft uit voor Stichting Fit In. Geen subsidie voor de organisatie, die bekend is geworden vanwege de organisatie van de veelgeprezen ramadan-zaalvoetbaltoernooien. Het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor binnen het welzijnswerk alleen met Versa Welzijn te werken. Daarmee dreigt het contact met een als 'lastig' ervaren doelgroep verloren te gaan.

Vrijdagavond spreekt Youssef Douzi de acht teams en toeschouwers toe die bij het zaalvoetbaltoernooi zijn van Hart voor Hilversum en BalliBalli035. Voor de eerste aftrap laat hij vallen dat dit het laatste evenement is dat zij verzorgen. "Er is geen budget meer voor ons", meldt de jongerencoach. Extra wrang is dat hun 'laatste' grote activiteit mede georganiseerd wordt door de politieke partij die de wethouder Welzijn en Zorg levert. Karin Walters geeft geen krimp.

Elf maanden
Geen subsidie meer, maar al wel de vraag vanuit de gemeente om straks weer de nachtelijke wedstrijden te organiseren tijdens de vastenmaand. Dat steekt. Hun werk beslaat meer dan alleen tijdens de ramadan jongeren met voetbal van de straat houden. Die andere elf maanden in het jaar steken zij ook tijd en energie in deze doelgroep. 

Vertrouwensband
Hun werk behelst veel meer dan bezig zijn met leuke dingen: het gaat bijvoorbeeld ook om coaching, samen zoeken naar stageplekken of werk of huiswerkbegeleiding. De coaches kennen de groep goed, zijn opgegroeid in dezelfde cultuur en hebben een vertrouwensband met hen. Die kennis, die ingang en dat vertrouwen hebben de mensen van Versa, met wie Fit In wil samenwerken, niet.

En-en versus of-of
Dat de gemeente 4,3 miljoen euro stopt in Versa, maar niet tienduizenden euro's in hen snappen ze niet. "Het is niet een kwestie van en-en, maar het kan toch ook of-of zijn", is de gedachte.

Abou Hafs
Waarom er enkel voor Versa is gekozen door het college is gissen voor Fit In. In november viel de naam van de stichting in een NRC-artikel waarin Jihadverdachte Abou Hafs werd gelinkt aan Fit In. Dat wijzen ze resoluut van de hand. Ze distantiëren zich van de Hilversumse prediker. Na publicatie moesten ze op gesprek komen bij de gemeente. Een maand later kregen ze te horen dat er geen subsidie meer komt 'omdat de keuze op Versa is gevallen'.

Goed werk
Maar met deze boodschap lijkt het politiek nog geen gelopen koers. GroenLinks-raadslid Lex van Waarden, die zich vorig jaar ook al hard maakte voor de coaches, zegt dat zijn voornemen voor 2020 structurele steun van de gemeente is voor Fit In. "Ze doen goed en belangrijk werk", zegt hij kort en krachtig. 

Politiek Hilversum
Volgens hem is GroenLinks zeker niet de enige partij binnen Hilversum die daar zo over denkt. Hart voor Hilversum, D66, Partij van de Arbeid en de SP staan er net zo in. "Ik vermoed dat er nog wel wat tijd en gesprekken overheen gaan", aldus Van Waarden. 

Sponsor
Voorlopig kan Fit In op vrijdagavond door blijven gaan met de inloop in jongerencentrum De Mix aan de Jan van der Heijdenstraat. De stichting heeft zelf een sponsor hiervoor gevonden, wat meteen een goed signaal naar het raadhuis is.

'Niet netjes'
De gemeente vindt het 'niet netjes' te reageren op vragen van de krant, omdat de subsidie-aanvrager nog geen officieel bericht heeft ontvangen.

Meer berichten