De Hoogvliet nu.
De Hoogvliet nu. (Archieffoto: Bastiaan Miché)

Hoogvliet in Zuid wil nog altijd naar de Bosdrift

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Verhuizing naar de Stamgarage aan de Bosdrift is voor de Hoogvlietsupermarkt aan de Admiraal de Ruyterlaan (Chatham) nog altijd de meest geschikte optie om, zoals de super het zelf aangeeft, in Hilversum-Zuid het hoofd boven water te houden.

De supermarktrel binnen de wijk krijgt over enkele weken een vervolg wanneer direct-omwonenden - zowel van de huidige als mogelijk toekomstige locatie - tijdens een bijeenkomst meer informatie krijgen. Enige tijd later worden de betrokkenen die iets verderop wonen nader geïnformeerd, vertelt Riny Kouwer van Hoogvliet Beheer. Afgelopen maandag sprak hij al de lokale politici toe.

Diezelfde politiek bleek in juni vorig jaar fel tegen de verhuisplannen en kraakte de manier waarop de supermarkt in de periode daarvoor met omwonenden had gecommuniceerd. Grote vraag was daarbij of vertrekken wel noodzakelijk was. Het is nu toch een prima winkel, was de gedachte.

Hoogvliet stelt echter dat het huidige onderkomen op is: Chatham zou niet meer aan de wensen en eisen van de hedendaagse klant voldoen, is de uitleg. Maar zowel bewoners rondom Chatham als die van de Bosdrift zijn fel tegen de verhuizing van de supermarkt. En zolang het draagvlak uit de buurt ontbreekt, zal de politiek niet akkoord gaan met een bestemmingsplanwijziging van de Bosdrift en daarmee de verhuizing.

Gouden wattenstaaf
De lokale SP-fractie stelt dat de Hoogvliet jarenlang buurtbewoners niet of onvoldoende heeft geïnformeerd als het gaat om de verhuizing naar de Bosdrift. Daarom kreeg Riny Kouwer van Hoogvliet Beheer maandagavond de 'Gouden wattenstaaf' uitgereikt: een aanmoediging om nu wel goed te luisteren en informeren, aldus de socialisten.

Kouwer kan wel lachen om de ludieke actie. De trofee heeft een mooie plek op zijn kamer, lacht hij. De flyeractie van de SP in de buurt kan rekenen op minder sympathie. Niet alleen zou bepaalde informatie op deze flyers onjuist zijn - op de Bosdrift bijvoorbeeld komt volgens hem met de Hoogvliet minder vrachtverkeer dan met Stam - het is tevens stemmingmakerij in de aanloop naar een overleg, aldus Kouwer.

Tunnelvisie
En dat overleg wordt een open overleg, stelt hij. Natuurlijk is volgens hem de verhuizing de beste - en eigenlijk enige - optie, maar van een 'tunnelvisie' die er mogelijk in 2018 en begin 2019 nog was, is dit keer absoluut geen sprake. Zo heeft de supermarkt een communicatiebureau in de armen genomen om het proces te begeleiden en komt er een website waarop alle relevantie informatie vermeld staat. Kouwer had daarbij het gevoel dat de aanwezige raadsleden maandagavond positief waren over de nieuwe benadering van de supermarkt naar de buurt toe.

Uitbreiden in Chatham - een wens van de bewoners daar - is wat hem betreft geen optie. Dan ontstaat er onder meer het probleem met te weinig parkeerplekken, is de uitleg. "Als meest toekomstbestendige conclusie is verhuizen de enige oplossing. Andere oplossingen zijn een lapmiddel. Vergelijk het met een te kleine maat schoen. Hij past misschien nog net, maar het loopt voor geen meter."

Meer berichten