Afbeelding
Foto's: Gooi en Eembode

Bewoner na brand in Kerkelanden: 'Verslagen gevoel'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Samen met zijn zoon heeft hij vorig jaar de gehele schuur zelf opgebouwd. "Bloed, 'heel veel' zweet en tranen zaten in het werk", vertelt Jaron Huijsers. Maar na de brand van zondagmorgen is er van de schuur niets meer over. 

De bewoner van de Willibrorduslaan in Kerkelanden ontdekte de brand in zijn schuur zondag rond 6.40 uur. "Mijn vrouw werd wakker van het geknetter en toen we uit het raam keken zagen we de veranda in de fik staan", vertelt de Hilversummer. "Direct 112 bellen. De brandweer en politie waren er snel. Ondertussen nog wel geprobeerd om met een tuinslang te blussen, maar het was zo heftig."

Dat heftige kwam voor een groot deel door de harde wind. Mede daardoor - en de vuurregen die zo ontstond - vatten ook de twee schuren aan beide zijden van de getroffen schuur vlam. Ook daar is de schade fors. De brandweer had het vuur op zich vrij snel onder controle, maar was nog wel enige tijd druk doende met nablussen, vertelt een woordvoerder. "Maar verder was het voor ons een kleine brand."

Dat laatste zal Huijsers toch iets anders ervaren. Alles dat in de schuur stond - fietsen, tuingereedschap onder andere - is verwoest. En dat betekent de komende tijd een boel verzekeringsgedoe, weet hij. Verder is het wachten op een expert om de schade op te nemen. Die zal een dezer dagen langskomen, maar gezien de harde wind van de voorbije dagen - en de schade die daaruit voortkwam - zijn het drukke tijden in verzekeringsland. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, vertelt de bewoner. Mogelijk is er wind in de pijp van de tuinkachel terecht gekomen, waardoor iets vlam vatte met alle gevolgen van dien, zegt hij. Hij weet ook niet hoe laat de brand ontstond. "Mijn zoon kwam laat thuis van een feestje, maar toen was er nog niets aan de hand."

Het gaat verder goed met hem en zijn gezin, er is immers alleen materiële schade. Wanneer de wind meer richting het huis zou hebben gestaan, waren de gevolgen misschien wel veel dramatischer, denkt Huijsers hardop. Positief is wel de steun van de mensen om hen heen. "Maar er is wel een verslagen gevoel. Uiteindelijk moet je verder, maar gisteren hebben we de gehele dag voor ons uit zitten staren."

Uit de krant