Het huidige wijkcentrum en sporthal gaan straks tegen de vlakte.
Het huidige wijkcentrum en sporthal gaan straks tegen de vlakte. Foto: Bastiaan Miché

Nieuw wijkcentrum met daarbovenop seniorenappartementen in Hilversumse Meent

Buurt / wijk

HILVERSUM - Er zijn plannen voor een geheel nieuw wijkcentrum en nieuwe sportzaal, met daar bovenop zeventig appartementen voor senioren in de Hilversumse Meent. De nieuwbouw betekent dat het huidige wijkcentrum de Kruisdam en de naastgelegen sporthal worden gesloopt.

In het populaire wijkcentrum presenteerde het bestuur van de Stichting Hilversumse Meent, woningcorporatie Het Gooi en Omstreken en de gemeente Hilversum de plannen voor een geheel nieuw wijkcentrum met sporthal en daarbovenop zeventig appartementen voor senioren. Een naam voor het complex is er nog niet. Voorlopig houdt men het op Meentzicht, verwijzend naar het appartementencomplex iets verderop. 

Beginstadium
Tekeningen van het plan zijn er ook (nog) niet. Het project bevindt zich nog in het beginstadium, werd meerdere malen benadrukt. Buurtbewoners, gebruikers van het wijkcentrum en de sporthal én andere belangstellenden, worden nauw betrokken in het gehele traject was de belofte.

De nieuwbouw betekent wel dat het huidige (en goed gebruikte) wijkcentrum en sporthal worden gesloopt. Het nieuwe wijkcentrum komt dan op de plek waar de sporthal staat en de nieuwe sporthal komt waar nu het wijkcentrum is. Daarbovenop komen zeventig sociale huurappartementen, trapsgewijs tot pakweg 23 meter hoog. Deze gelijkvloerse woningen, 'met een open karakter', zijn straks pakweg 70 vierkante meter groot, vertelde ontwikkelingsmanager Martijn Ketelaar van Het Gooi en Omstreken.

Inspiratiesessies
Voorlopig is het echter 'een globaal idee'. De komende maanden vinden er nog 'inspiratiesessies' met buurtbewoners plaats. Ook is het onderzoek naar de financiële haalbaarheid nog niet afgerond, al vertrouwt Ketelaar wat dat betreft op een goede afloop. De sloop en bouw starten in 2022 - dan is het gehele vergunningstraject afgerond - en in 2023/2024 (als de wijk vijftig jaar bestaat) is de bouw klaar. De huidige parkeerplaats voor het winkelcentrum bestaat straks uit twee lagen, goed voor zeventig extra parkeerplaatsen.

Het realiseren van nieuwbouw voor senioren is bittere noodzaak in de wijk waar 34 procent van de 4.100 bewoners ouder is dan 65 jaar. Veel van deze ouderen wonen echter in woningen die meer geschikt zijn voor jonge gezinnen. De ouderen willen echter graag in de wijk blijven wonen, maar kunnen geen geschikte woning vinden. 

Kritiek
Wat dat betreft waren de (vooral oudere) aanwezigen in de zaal dinsdagavond best te spreken over de nieuwbouw. Toch was er kritiek. Zo komen veel oudere bewoners van de wijk helemaal niet in aanmerking voor sociale huur en hoe zit het met de verschillende activiteiten binnen het wijkcentrum en de sporthal als de toch best langdurige bouwwerkzaamheden gaande zijn?

Daarnaast wisten nauw betrokkenen, waaronder de eigenaren van zonnepanelen op het dak van de sportzaal en de eigenaar van een naastgelegen fysio, pas heel laat van deze bijeenkomst af. Het leidde tot het nodige wantrouwen in de aanloop naar het proces.

Het waren allemaal 'terechte vragen' waar Ketelaar eigenlijk helemaal geen antwoord op heeft, terwijl de betrokkenen daar zeker wel een antwoord op moeten vinden. "Maar we moeten dit met elkaar doen", sprak Ketelaar na afloop. "We hebben niks aan een gebouw waar de gebruikers niet blij mee zijn."

Uit de krant