De Hoek Lijsterweg / Liebergerweg alweer enige tijd terug.
De Hoek Lijsterweg / Liebergerweg alweer enige tijd terug. Archieffoto: Bastiaan Miché

‘Mooie stap’ naar vergroenen Hilversum-Oost

Buurt / wijk

HILVERSUM - Op vier verschillende pleinen in Hilversum-Oost komt meer groen. Dat is de uitkomst van een onlangs gehouden groene pleinverkiezing waar maar liefst 1200 bewoners aan meededen. 

Want meer groen in de wijk werd door de bewoners van Oost genoemd als één van de belangrijkste opgave in de Gebiedsagenda 1221. De onlangs gehouden groene pleinverkiezing is één van de acties waarmee de gemeente en de bewoners samen een inhaalslag willen maken. De vier ‘winnende’ pleinen zijn Kleine Drift/Minckelersstraat, Pelikaanstraat/Veenhof, Lijsterweg/Liebergerweg en het Jac. P. Thijsseplein. Wethouder Floris Voorink is trots op de samenwerking met de bewoners. “We hebben de ambitie om 1221 verder te vergroenen en hiermee hebben we met elkaar een mooie stap gezet.”

De komende jaren werken gemeente en bewoners aan het versterken van het woon-, werk- en leefklimaat in de Geuzenbuurt, Elektrobuurt en Kleine Driftbuurt. Wijkbewoners hebben de Werkgroep Groene Loper opgericht. Deze werkgroep zet zich in voor het toevoegen van groen in de wijk 1221 en maakt samen met de gemeente de Uitvoeringsagenda Groene Loper. 

Hierin staan de groenplannen voor verschillende openbare plekken. “Postcodegebied 1221 is het meest versteende deel van Hilversum, het is dan ook de hoogste tijd om meer groen in de wijk te brengen”, meent werkgroeplid Marileen Fabels. “Gelukkig zijn er volop kansen om dit te realiseren. Een mooi voorbeeld is deze groene pleinen verkiezing. We werken ook aan het vergroten van boomspiegels en het aanleggen van nieuwe perkjes in onnodig verharde openbare ruimte.”

Regentonactie
Naast de pleinverkiezing zijn er nog verschillende acties binnen 1221 om de buurt verder te vergroenen. Eind juni was er al een regentonactie, waarbij de gemeente Hilversum een regenton beschikbaar stelt voor bewoners uit de wijk. Inmiddels hebben al circa 180 bewoners een regenton opgehaald en geïnstalleerd. Hiermee kunnen zij extra water opvangen bij regenachtige periodes en inzetten in droge periodes. 

Bewoners kunnen hun straat verder vergroenen door boomspiegels (beplanting rondom bomen) te voorzien van planten. Bij voldoende animo en collectieve afspraken over beheer door bewoners, kan de gemeente hiervoor planten aanschaffen.

Dit najaar start de uitwerking van de plannen van de vier pleinen. “We zijn enorm blij dat zoveel mensen gestemd hebben op de pleinen”, aldus Voorink. “We gaan met de bewoners aan de slag om de plannen voor de pleinen verder uit te werken. Vervolgens gaan we deze plannen binnen de gemeente met elkaar bespreken en wanneer deze plannen akkoord zijn, komt het budget beschikbaar en kunnen we starten met de uitvoering. Naar verwachting is dit in het voorjaar van 2021.”

Uit de krant