Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Positieve campagne om huftergedrag in het verkeer aan te pakken

Buurt / wijk

HILVERSUM - Belofte maakt schuld. De gemeente komt het woord na: maandag start de positieve campagne tegen huftergedrag in het verkeer. Onder het mom van ‘Rustig aan, we wonen hier allemaal’ moet het gedrag in het verkeer van diverse weggebruikers verbeteren.

In februari van dit jaar maakte verkeerswethouder Annette Wolthers van D66 al bekend dat Hilversum zich meer gaat inspannen om het huftergedrag in het verkeer aan te gaan pakken. Dat gebeurt vanaf 16 november met de campagne. Aanleiding hiervoor is de overlast die veel inwoners ervaren door automobilisten die te hard, te gevaarlijk of met veel lawaai door de Hilversumse straten rijden. 

In de afgelopen periode zijn er meerdere oproepen geweest van inwoners en politiek aan de gemeente om deze handschoen op te pakken. Denk daarbij aan het rapport van de omwonenden van de Loosdrechtseweg of de discussie die is ontstaan binnen de gemeenteraad over de aanpak van wegpiraten en snelheidsduivels. “De overlast is heel vervelend”, meldt Wolthers. “Het is belangrijk dat mensen zich hier bewust van worden en hun gedrag aanpassen. Verkeersveiligheid gaat ons allemaal aan.” 

Het verschil
Samen met de politie Gooi en Vechtstreek wil de gemeente met deze communicatiecampagne automobilisten en andere weggebruikers bewust maken van wat ‘normaal rijgedrag’ is. Naar eigen zeggen gaat het hier om een positieve actie. Politie en gemeente willen laten zien wat huftergedrag doet voor omstanders en dat met ander (rustiger) gedrag het verschil te maken is. 

‘Rustig aan de baan’ is een belangrijk onderdeel van de campagne. Dit is tijdelijk op zes locaties in Hilversum aangebracht. Het gaat om plekken waar vooral de laatste tijd erg veel klachten zijn binnengekomen over onveilig rijgedrag. Het gaat om de Bosdrift, de Lorentzweg, de Professor Kochstraat, de Utrechtseweg, de bocht Naarderstraat-Melkpad en de Loosdrechtseweg. “Dit zijn ook de ‘hotspots’ als het gaat om snelheidsovertredingen. De politie gaat hier gedurende de campagne extra handhaven”, meldt de gemeente. 

Posters
Door heel Hilversum komen posters te hangen, zodat de actie tegen het huftergedrag in het verkeer goed zichtbaar is. Daarnaast besteedt de gemeente ook op de verschillende social media-kanalen aandacht aan wat ‘normaal rijgedrag’ is. Met filmpjes wil de gemeente inwoners inspireren om via buurtinitiatieven vanuit Veilig Verkeer Nederland ook zelf aan de campagne mee te gaan werken. Deze actie duurt drie weken. Als het aanslaat dan wil de gemeente de campagne op andere locaties op een later moment herhalen.

Uit de krant