Werk aan de winkel, want de gemeente wil het Oosterspoorplein en het omliggende gebied flink gaan vernieuwen. Wat zijn de ideeén van de inwoners?
Werk aan de winkel, want de gemeente wil het Oosterspoorplein en het omliggende gebied flink gaan vernieuwen. Wat zijn de ideeén van de inwoners? Foto: Bastiaan Miché

Tijd voor verandering op en rond het Oosterspoorplein

Buurt & wijk

HILVERSUM - De gemeente gaat nu werk maken van het opknappen van het Oosterspoorplein en de omliggende straten. Over een aantal jaar moet dit onderdeel zijn van wat ze in het raadhuis noemen: het bruisend hart van Hilversum-Oost. Te beginnen met het ophalen van ideeën.

Net zoals aan de centrumkant van het spoor (het Stationsplein) oogt ook het Oosterspoorplein, dat in het verleden meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept voor het ontwerp, troosteloos en versteend. Dat ziet de gemeente graag anders. Er is veel moois mogelijk. “Dat is te danken aan de centrale en goede bereikbare ligging, het stoere industriële karakter, de monumentale gebouwen en de winkelstraatjes. Maar wie nu op of rond het Oosterspoorplein komt, weet ook dat er eerst het een en ander moet gebeuren”, zo meldt de gemeente. 

Daarmee doelt de gemeente onder meer op de diverse winkels die leegstaan, het tekort aan groen en het verbeteren van de verkeerssituatie. Dat laatste is dan wel weer opmerkelijk, aangezien begin vorig jaar de kruising Kleine Drift - Zuiderweg op de schop is gegaan. “Ook is er sprake van ondermijning: de onderwereld en de bovenwereld komen op deze plek samen. Tijd voor verandering”, is de stelling vanuit het raadhuis. 

Ontmoetingsplekken
De vraag die nu voorligt is: hoe het Oosterspoorplein en de omliggende winkel- en woonstraten er in de toekomst uit moeten komen te zien? De gemeente gaat hierover in gesprek met bewoners, ondernemers en andere gebruikers van het bruisend hart. Daarbij gaat het niet alleen om de inrichting van het plein, maar bijvoorbeeld ook over de verkeersveiligheid, groen en ontmoetingsplekken. De uitkomsten hiervan komen te staan in het toekomstbeeld. 

Overigens is er al een idee voor een ontmoetingsplek op het Oosterspoorplein. Ondernemer Adam Hancer lanceerde vorig jaar het plan om een horecagelegenheid neer te zetten op het Oosterspoorplein, eigendom van de Nederlandse Spoorwegen. Hij wil daar een chalet realiseren. In zijn optiek moet deze gelegenheid meer zijn dan een plek waar je lekker kan eten en drinken, Hij wil er een plek voor de buurt van maken. Hancer, die zelf een zaak heeft op de Kleine Drift, kan rekenen op steun van wijkcentrum De Geus, buurtvereniging OSP en Hilversummers.nl. Zijn plan is lauwtjes ontvangen in het raadhuis.

Dat idee ligt er al, maar de gemeente is op zoek naar veel meer suggesties voor het plein en de omliggende straten. “Wij willen graag van meer mensen horen wat hun wensen en ideeën zijn. Daarom hebben wij deze week aan iedereen die aan of vlakbij het Oosterspoorplein woont of een onderneming heeft een brief gestuurd of ze ook mee willen denken”, aldus projectwethouder Spoorzone Floris Voorink (VVD). 

Voorkeur
Na het ophalen van wensen en ideeën volgen er meerdere ontwerpvarianten, waarop te zien is hoe dit bruisend hart aan de oostkant eruit kan komen te zien. Deze ontwerpen worden voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en gaan daarna naar de gemeenteraad. Die neemt uiteindelijk een besluit over de voorkeursvariant. “Hierin wordt rekening gehouden met alle informatie die is opgehaald in de participatie”, aldus de gemeente in een persbericht. 

Na dit besluit komt er een lijst met stellingen over het toekomstbeeld op de website 1221.hilversum.nl. Hier kunnen bewoners en ondernemers online op reageren. De gemeente neemt deze reacties mee in de definitieve variant die verder wordt uitgewerkt in de toekomstvisie. Op bovenstaande website is ook de planning en meer informatie over dit project te vinden.

Tot slot laat Hilversum weten dat de ontwikkeling van het bruisend hart niet op zichzelf staat. Dit maakt deel uit van de plannen voor de stationsomgeving en de wijk 1221; ook wel bekend als de spoorzone. Het is de bedoeling dat het stationsgebied een metamorfose ondergaat. Het gaat onder meer om vernieuwing van het Stations- en het Oosterspoorplein. De ambitie is om over negen jaar een aantrekkelijke, bruisende, groene en veilige plek te hebben gecreëerd waar mensen zich welkom en veilig voelen en waar ze graag reizen, wonen, werken en verblijven. “Deze entree tot de stad krijgt echt een eigen Hilversums gezicht waar we trots op kunnen zijn”, is de gemeentelijke uitsmijter. 

Uit de krant