Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Oosterspoorplein wordt groen plein voor de buurt en meer verplaatst richting die buurt

Buurt / wijk

HILVERSUM - Een groen en levendig plein voor de buurt, dat is wat het Oosterspoorplein en de omliggende winkel- en woonstraten moet worden. Daarnaast stelt het college van burgemeester en wethouders voor om het plein richting de wijk te verplaatsen. 

“Er is duidelijk behoefte aan een levendige, veilige en groene plek voor de buurt, blijkt uit de vele gesprekken die we hebben gevoerd met bewoners, ondernemers en andere gebruikers”, aldus wethouder Floris Voorink. “Daarom heeft het college ook voorgesteld om het plein meer richting de wijk te verplaatsten, zodat dit het ook echt kan worden. Bovendien moet het gebied veiliger worden voor voetgangers en fietsers, die veelvuldig gebruik maken van het plein.” 

Op basis van wensen van inwoners, ondernemers, scholen en organisatie uit de wijk en samenwerkingspartners zoals de NS, Pro Rail en Dudok Wonen zijn enkele ontwerpvarianten gemaakt. Dinsdag heeft het college hier een voorkeursvariant uit gekozen: ‘een groen en levendig plein voor de buurt’. Het plein wordt meer richting de wijk geplaatst en er zijn mogelijkheden om het groen door te trekken tot aan de fietsers- en voetgangerstunnel.

Minder ruimte voor de auto’s
Dat moet leiden tot ruimte voor de buurt, die bewoners uit de directe omgeving en daarbuiten als ontmoetings- en speelplek kunnen gebruiken. Er komt bovendien meer ruimte voor fietsers en voetgangers, en minder ruimte voor auto’s. Deze ontwikkeling past, stelt het college, meer bij een toekomstbestendig stationsgebied. Daarnaast blijft de ruimte rondom het plein een belangrijke functie houden voor het stationsgebied en de reizigers, bijvoorbeeld voor de fietsenstalling.

In de voorkeursvariant zijn ook nieuwe woningen en werkruimten opgenomen. Het stationsgebied is een heel geschikte plek voor ondernemers en kantoren. Het ligt centraal in Hilversum en heeft een goede treinverbinding met grote steden. De oostzijde wordt gezien als een plek waar woningen gerealiseerd worden, net als aan de centrumzijde van het station. Deze variant biedt volop plek voor ondernemers, die op de begane grond van het pand een plek kunnen krijgen. 

Podium voor muzikanten
Inwoner Rob Overman van Hilversum Oost vertelt in een persbericht van de gemeente dat het vooral ontbreek aan voorzieningen, bewoners moeten nu onder de tunnel door om wat te beleven. “Het Oosterspoorplein is een mooie plek om de levendigheid en diversiteit van de buurt te benadrukken: bijvoorbeeld een podium voor muzikanten, gezellige restaurants, ruimte voor evenementen of een biologische markt. Daarmee wordt het aantrekkelijker voor buurtbewoners en ondernemers, maar ook voor de andere inwoners uit Hilversum en omstreken.”

Het Oosterspoorplein, ook wel het Bruisend Hart van Hilversum-Oost genoemd, blijft als gebied ook een belangrijke toegangsfunctie voor het station behouden. De ontwikkeling van het Bruisend Hart staat niet op zichzelf. Deze ontwikkeling maakt deel uit van de plannen voor het Stationsgebied en de wijk 1221. Het stationsgebied krijgt een complete metamorfose. 

De voorkeursvariant wordt in juni dit jaar ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Na dit besluit wordt de variant verder uitgewerkt in een toekomstbeeld. Ook daarover mogen inwoners en ondernemers weer meedenken. Kijk voor meer informatie op 1221.hilversum.nl

Uit de krant