Afbeelding
Foto: Margot Brakel

Weer twee Buitenspeeldagen op het programma in Hilversum

Buurt / wijk

HILVERSUM - Kinderen lekker laten buitenspelen en tegelijkertijd kunnen de buren beter met elkaar kennismaken. Dat is de gedachte aan de Buitenspeeldag. Ook in 2021 staat deze dag in Hilversum weer op de agenda. Belangstellende kunnen hun straat aanmelden bij de gemeente.

De term Buitenspeeldag is een beetje misleidend. Het is namelijk niet één moment, maar er zijn in Hilversum twee mogelijkheden om iets te organiseren in de eigen straat of buurt. Op woensdag 9 juni - de officiële Buitenspeeldag - en op zaterdag 12 juni kunnen de Hilversumse kinderen zich vermaken.

“De Buitenspeeldagen zijn er speciaal voor onze kinderen en bieden een mooie gelegenheid om samen met de buren iets bijzonders te organiseren”, legt wethouder Arno Scheepers van Buurten uit. “Fijne contacten en onbezorgd samen spelen, zijn een belangrijk onderdeel van een prettige leefomgeving voor kinderen en ook volwassenen. Sterke, leefbare buurten zijn heel belangrijk voor Hilversum en daar dragen deze Buitenspeeldagen echt aan bij”, is het vervolg van de VVD’er. 

Organisatiekosten

Voorheen stond deze dag bekend als de Straatspeeldag. Inmiddels wordt dit buitenspeelfeest al 26 jaar in Nederland gevierd. Hilversum wil bewoners van straten stimuleren om hieraan mee te doen. Daarom draagt de gemeente met maximaal 100 euro bij aan de organisatiekosten. Bewoners die zich aanmelden ontvangen advies en krijgen ondersteuning voor het verzorgen van de activiteiten in hun straat. Op de Buitenspeeldag zelf zorgt de gemeente ervoor dat de straat is afgesloten voor al het verkeer, zodat er onbelemmerd en veilig op straat gespeeld kan worden. Uiteraard moeten de deelnemers zich wel houden aan de dan geldende coronaregels. 

“Buitenspelen is belangrijk voor de lichamelijke en sociale ontwikkeling van kinderen”, stelt de gemeente in een persbericht. “Ook vraagt de dag op een speelse manier aandacht voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten. Een goed contact tussen buurten en gemeente draagt bij aan een positief gesprek over veilige en prettige speelplekken.”

Samen met Versa Welzijn verzorgt de gemeente deze dag in Hilversum. Wie zich wilt aanmelden met de straat kan dat doen via deze link. Voor meer informatie kunnen Hilversummers contact opnemen met Lilian Martins van Versa Welzijn via buitenspeeldaghsum@versawelzijn.nl

Vorig jaar was er commotie over de Buitenspeeldag. Versa zag af van de organisatie, omdat de Buitenspeeldag als een evenement werd gezien en in het coronatijdperk mogen die niet plaatsvinden. Daar stelde de VVD vervolgens vragen over. Uiteindelijke hebben de welzijnsorganisatie en de gemeente geprobeerd om buitenspeelactiviteiten op alternatieve wijze te steunen. 

Uit de krant