Afbeelding
Foto's: Gemeente Wijdemeren

Zilveren medaille Carnegie Heldenfonds voor Loosdrechter die aangevallen huisarts redde

Buurt / wijk

LOOSDRECHT - Burgemeester Crys Larson van de gemeente Wijdemeren heeft de Zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds uitgereikt aan de 19-jarige Hessel ten Holter. Hij schoot op dinsdag 21 augustus 2018 te hulp bij huisarts Willem Stronck in Loosdrecht toen die in zijn behandelkamer door een patiënt met een mes was aangevallen.

De huisarts heeft het dankzij ingrijpen van Hessel, die toen net 17 jaar was, overleefd. De tiener zat op zijn fiets toen hij het hulpgeroep hoorde vanuit een openstaande raam bij een huisartsenpraktijk aan de Eikenlaan. De jongen zag door de lamellen dat er een man met een mes naast een huisarts stond, hij twijfelde geen moment. Door een openstaande raam wist Hessel snel naar binnen te komen. Eenmaal binnen schrok de dader zo van zijn aanwezigheid dat hij het op het rennen zetten. Later die dag werd een 34-jarige man uit Loosdrecht opgepakt. 

Hessel is eerder door de gemeente Wijdemeren voor deze heldendaad gehuldigd en kreeg donderdagmiddag in bijzijn van burgemeester Crys Larson door zijn moeder de Zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds opgespeld. Het was een complete verrassing voor de Loosdrechter.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Carnegie Heldenfonds
De stichting Carnegie Heldenfonds ontleent haar naam aan Andrew Carnegie, die in 1835 in Schotland werd geboren. Toen hij 13 jaar was emigreerde hij met zijn ouders naar Amerika, Pittsburg. Ooit begonnen als telegrafist bij een spoorwegmaatschappij, werkte hij zich op en verdiende hij uiteindelijk een vermogen in de spoorwegen. Ook richtte hij staalfabrieken, steenkool- en ijzerertsmijnen op. In 1901 werd dit alles opgenomen in de United States Steel Co., de grootste staalonderneming ter wereld.

Mijnramp
Toen in 1904 in de buurt van Pittsburg een mijnramp plaatsvond die aan 178 mensen het leven kostte, was dat voor Carnegie aanleiding om ‘The Carnegie Hero Fund Commission’ voor Noord-Amerika in het leven te roepen, met een door hem geschonken kapitaal van 5 miljoen dollar. De opdracht van de stichting was oorspronkelijk om mensen financieel te ondersteunen, nadat zij met gevaar voor eigen leven anderen het leven hebben gered, of ernstige pogingen daartoe hebben gedaan. Dit initiatief kreeg navolging: in ons land werd in 1922 de Stichting Carnegie Heldenfonds gesticht.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de sociale voorzieningen in ons land beter en is het doel van de stichting aangepast. Het accent kwam meer te liggen op het onderscheiden of belonen van personen die met gevaar voor eigen leven het leven van anderen hebben gered of pogen te redden.

Zilveren medaille
Dat iemand een zilveren of bronzen Carnegie-medaille ontvangt komt zelden voor. Sinds 2005 is het mogelijk om aan personen die ‘met gevaar voor eigen lijf en goed voor anderen in de bres zijn gesprongen’ een bronzen legpenning toe te kennen. In de levensreddende actie door Hessel ten Holter is door het fonds geconcludeerd dat een Zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds passend zou zijn.

Uit de krant