Het Oosterspoorplein zo als het nu nog is.
Het Oosterspoorplein zo als het nu nog is. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Vijf insprekers bij behandeling Bruisend Hart-varianten

Buurt / wijk

HILVERSUM - Zoals verwacht, is er de nodige publieke belangstelling voor de behandeling van ‘Bruisend Hart varianten structuurvisie’. Morgenavond - woensdag 12 mei - spreken in ieder geval vijf personen digitaal in als de raadscommissie bovengenoemd voorstel onder de loep neemt.

Als verdere uitwerking van de Gebiedsagenda 1221 werkt de gemeente nu aan een structuurvisie, ook wel toekomstbeeld genoemd. In dit geval gaat het om een nieuwe invulling van het Oosterspoorplein; dat moet rond 2030 een welkome entree zijn aan de oostkant van het station.

De gemeente meldt dat er in februari en maart input is opgehaald bij bewoners, ondernemers, maar ook de NS en ProRail. Dat heeft geleid tot drie varianten. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft een voorkeursvariant gepresenteerd. Een groen en levendig plein waar verschillende wensen van diverse groepen zoveel mogelijk samenkomen en voor 2030 gerealiseerd moet zijn.

Borst

Maar deze voorkeursvariant stuit bij een deel van bewoners in het postcodegebied 1221 tegen de borst. Het verplaatsen van het Oosterspoorplein, meer de wijk in, zou bijvoorbeeld nooit aan de orde zijn geweest in de participatie. Daarnaast waren diverse vertegenwoordigers van buurtclubs verrast met de mededeling dat het college een voorkeursvariant had, waarin dus een deel van de bewoners niets terugzag van wat was ingebracht.

Sinds donderdag 22 april is er een online-petitie. De Verenigde Bewonersorganisaties Hilversum-Oost zijn tegen verdere verstedelijking van hun leefomgeving, waaronder het Oosterspoorplein. Tevens vinden zij dat de gemeente de verstedelijkingsagenda doordrukt en een loopje neemt met het participatieproces. Inmiddels hebben ruim vierhonderd mensen de petitie ondersteund. Naar aanleiding van deze commotie en gesprekken met de werkgroep Bruisend Hart heeft de SP-fractie artikel 41-vragen gesteld.

Gezien deze voorgeschiedenis was het te verwachten dat insprekers zich zouden melden. Op dinsdagmiddag hadden vijf personen zich gemeld bij de gemeente. Zij komen morgenavond digitaal aan de beurt. Volgens planning komt het Bruisend Hart tijdens de beeldvormende sessie aan bod ergens tussen 20.10 en 21.40 uur. Tussen 22.30 en 23.30 uur vormt de commissie een oordeel. De vergadering is te volgen via de livestream op het mediaportaal van de gemeente Hilversum.

Uit de krant