Plaatje van het nieuwe plein aan de Kleine Drift.
Plaatje van het nieuwe plein aan de Kleine Drift. Foto: gemeente Hilversum

Vergroening van eerste drie pleinen in Oost eind dit jaar van start

Buurt & wijk

HILVERSUM - Gezien alle positiviteit bij deelnemers en politici leek het besluit voor het vergroenen van drie pleinen in Hilversum-Oost een formaliteit. Dat was het woensdagavond ook. Daarmee kan de herinrichting van het voorplein van wijkcentrum De Geus en de pleinen aan de Ampèrestraat en aan de Kleine Drift beginnen.

Eerder, in mei, lieten de fracties zich in de commissievergadering al positief uit over het vergroenen van de pleinen. Vooral het doorlopen proces werd geroemd. Bewoners en gemeente hebben hierin goed samen opgetrokken. Een voorbeeld van goede participatie. De enige kritiek die er dan was, was dat het ‘pimpen’ van deze pleinen 479.000 euro kost. Maar voor het vergroenen en het verlevendigen van 1221 was dat kostenplaatje eigenlijk geen probleem.

Meer groen in het postcodegebied 1221 is een duidelijke wens van bewoners. Zij vinden de spoorzone te versteend. Het voornemen is opgenomen in de Gebiedsagenda 1221 en er is een werkgroep Groene Loper opgericht. Met hen werkt de gemeente nu zo’n anderhalf jaar samen om de wijk te vergroenen. Dan gaat het om de openbare ruimte, de tuinen van de bewoners en de ontwikkellocaties. 

Twaalfhonderd reacties
Oké, de wens is er om te verduurzamen en te vergroenen. Maar waar te beginnen? Met het uitschrijven van een pleinwedstrijd mochten bewoners zelf aangeven welk plein in de eerste tranche in aanmerking kwam. Zomer vorig jaar konden de Hilversummers kiezen uit acht pleinen, waarvan er vier als eerste aan de beurt zouden komen. Twaalfhonderd mensen reageerden hierop en inmiddels is besloten dat er zes pleinen een opknapbeurt krijgen.

“Het intensive participatieproces heeft geleid tot veel waardevolle input voor de plannen. Voor de Kleine Drift en Ampèrestraat hebben meer dan honderd mensen hun wensen kenbaar gemaakt”, meldt de gemeente. “Bij de uitvoering wordt de buurt betrokken. Het nieuwe ontwerp voor het plein bij wijkcentrum De Geus is in samenwerking gemaakt met de beheerders. Zij hadden de wens om het buitenterrein verder op te knappen en te voorzien van meer groen, naast de al aanwezige moestuin.” 

Biodiversiteit
Bij alle aan te pakken pleinen gelden drie uitgangspunten. De pleinen moeten groener worden, er moet meer ruimte zijn voor biodiversiteit en dit moeten plekken zijn waar bewoners elkaar ontmoeten en kinderen kunnen spelen. Wie wilt weten hoe alles eruit komt te zien, kan een blik werpen op www.1221.hilversum.nl. Daar zijn de ontwerpen te bekijken.

“Het enthousiasme om mee te denken en mee te doen is groot”, zo constateert wethouder Floris Voorink (Ruimtelijke Ordening) met veel tevredenheid. “Het is mooi om te merken dat zowel bij de werkgroep als de verschillende bouwteams onderling ideeën worden uitgewisseld en dit ook weer nieuwe leden aantreft. Het thema leeft enorm onder bewoners”, meldt hij verder nog.

Hard nodig
In een persbericht van de gemeente komt Margriet Bakker, bewoonster van de Lijsterweg en lid van werkgroep Groene Loper, aan het woord. Zij geeft dat het goed is dat er gestart kan worden met de inrichting van de drie pleinen. “Dit is een mooie stap. Als bewoners zetten we ons met de Groene Loper actief in voor meer groen in onze wijk. Daarom is dit goed nieuws. Meer groen is hard nodig in 1221. Want wist je dat Hilversum-Oost een van de meest versteende buurten van Nederland is?”

Nu het krediet is verstrekt door de raad - unaniem besluit - gaan de eerste drie pleinen onder handen worden genomen. Voor het einde van dit jaar start de uitvoering van de werkzaamheden, meldt de gemeente nog. 


Impressie van bovenaf op het pleintje aan de Kleine Drift. Foto: gemeente Hilversum

Uit de krant