Penningmeester Floris van der Pol (rechts) van Hilversum, Pas Op! overhandigt symbolisch
de subsidie aan leden van de werkgroep ‘Plein Andriessen’.
Penningmeester Floris van der Pol (rechts) van Hilversum, Pas Op! overhandigt symbolisch de subsidie aan leden van de werkgroep ‘Plein Andriessen’. Foto: Hilversum, Pas Op!

Subsidie voor in oorspronkelijke stijl vervangen beschadigde dakpannen ‘Plein Andriessen’

Buurt / wijk

HILVERSUM - Erfgoedstichting Hilversum, Pas Op! ondersteunt financieel het behoud van het architectonisch karakter van enkele huizenblokken aan het zogeheten ‘Plein Andriessen’; het pleintje dat wordt gevormd door de kruising van de Huygensstraat, de Snelliuslaan en de Simon Stevinweg.

Vertegenwoordigers van de werkgroep ‘Plein Andriessen’ kregen daarom afgelopen week een een subsidie uitgereikt voor het in de oorspronkelijke stijl vervangen van beschadigde dakpannen. Penningmeester Floris van der Pol van Hilversum, Pas Op! overhandigde symbolisch een cheque met daarop een bedrag van 1.740 euro aan de werkgroep, die bestaat uit eigenaren van de betrokken panden. 

“Het betreft een deel van de subsidie”, meldt secretaris Bas Nieuwenhuijsen van de erfgoedstichting, “bestemd voor de daken van Snelliuslaan 2, 4 en 6. Andere daken ontvangen ook een subsidie, maar die zijn pas later aan de orde.” 

De woningen zijn bijna een eeuw geleden, tussen 1925 en 1932, gebouwd. Daardoor is een deel van de dakpannen toe aan vervanging. Drie van de vijf huizenblokken zijn ontworpen door Nicolaas Andriessen (1892 – 1947), die tussen 1922 en 1947 de vaste architect was van de Volkswoningbouwvereniging “St. Joseph”. De andere sluiten in stijl daarbij aan, zodat er een duidelijke eenheid is ontstaan. Om dat beeld te behouden als herkenbaar stadsgezicht heeft de stichting Hilversum, Pas Op! besloten eigenaren van de woningen subsidie te verlenen voor het in stijl vervangen van beschadigde dakpannen.

Rododendrons

De stichting Hilversum, Pas Op! is opgericht op 19 september 1981, bijna veertig jaar geleden dus. Doel is het bevorderen en in stand houden van onroerende zaken, hun omgeving en/of waardevolle gebieden, welke voorkomen of zullen worden geplaatst op de lijst van beschermde monumenten of behoren tot beschermd dorpsgezicht of daarvoor in aanmerking zouden dienen te komen binnen de gemeente Hilversum. Sindsdien is een reeks projecten gerealiseerd, rond het huisje Pas Op, het huis met de rododendrons, de theekoepel bij de Grote Kerk, de boerderij van Houtman, de begraafplaats Gedenkt te sterven, het historische buurtje rond de Laanstraat en het Brandspuithuisje aan de Violenstraat.

Bij één van deze projecten adviseert de stichting bewoners/eigenaren van panden uit de jaren 1929-1934 aan het zogeheten ‘Plein Andriessen’ bij het vervangen van hun gemêleerde dakpannen. Het project beoogt groepen eigenaren van panden die ooit via een woningbouwvereniging als een geheel zijn gebouwd en onderhouden te motiveren die éénheid te behouden, ook al staan de panden niet op een monumentenlijst. Een documentaire wordt gerealiseerd over dit project. 

Uit de krant