Het huidige Oosterspoorplein.
Het huidige Oosterspoorplein. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Nieuwe ophaalronde Bruisend Hart van start gegaan

Buurt / wijk

HILVERSUM - Ga opnieuw de wijk in, knoop gesprekken aan met omwonenden en andere belanghebbenden en neem meer de tijd om tot een beter gedragen voorstel te komen voor het Bruisend Hart. Dat was de duidelijke opdracht van de Hilversumse raadscommissie aan wethouder Floris Voorink (Ruimtelijke Ordening). Inmiddels loopt dat proces.

Het Bruisend Hart gaat over de toekomst van het Oosterspoorplein en de omliggende straten. Aan de oostkant van de spoorlijn moet een aantrekkelijke, dynamische en groene entree verrijzen, zoals dat ook aan de centrumzijde van het station gebeurt. Maar hoe moet dat er dan uit komen te zien? Daarover is al informatie opgehaald, is over van gedachten gewisseld, maar op de manier van werken van de gemeente kwam de nodige kritiek. 

In april lag daar ineens een voorkeursvariant van het college van burgemeester en wethouders (B&W), waar de nodige mensen in 1221 zich niet in konden vinden of hun eigen ideeën in terugzagen. Dat leidde tot de kritiek dat het college het eigen pad bewandelt en in het voorgestelde niet goed geluisterd heeft naar de wensen en de behoeften van de deelnemers aan het participatieproces. Medio mei floot de commissie Voorink terug. 

Gegronde keuze

“Afgelopen april sprak het college haar voorkeur uit voor een groen plein, dat meer in de wijk ligt. Uit de eerdere gesprekken is gebleken dat er behoefte is aan een fijne, levendige, veilige en groene plek voor de buurt”, leidt de wethouder in. “Tijdens de vergadering van 12 mei gaf de commissie aan dat ze alle drie de varianten en het voorstel van twee buurtbewoners willen voorleggen aan de wijk. Dat gaan wij nu doen. Met deze input kan de gemeenteraad een gegronde keuze maken over de toekomst van het gebied. Dat gebeurt in de raadsvergadering van oktober.”

Naast de voorkeursvariant van het college komen in de enquête drie andere opties aan bod. Dan gaat het om drie voorstellen die zijn voortgekomen uit de eerste participatieronde. Daar is nu een bewonersvariant aan toegevoegd. Het doel van de enquête is een beeld te vormen van de ideeën die bewoners, ondernemers, en organisaties hebben bij de thema’s die ze terug willen zien in de varianten, zoals groen, sociale veiligheid en mobiliteit. Op basis van de resultaten kiest het college één voorkeursvariant, die daarna wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Inloopsessies

En nu is de tweede participatieronde gestart en legt de gemeente de vier varianten uitgebreid voor. Officieel is dat proces maandag begonnen. Zo houdt de gemeente een enquête over het Bruisend Hart. Online is deze hier te vinden. Geïnteresseerden hebben tot en met vrijdag 9 juli de tijd en het invullen duurt volgens de gemeente zo’n vijftien minuten. Wie de vragenlijst liever op papier invult, heeft daar op maandagmiddag 5 juli en woensdagochtend 7 juli de mogelijkheid toe in respectievelijk wijkcentrum De Geus aan de Geuzenweg en Vonk in de Wijk aan de Larenseweg. Daar krijgen belangstellenden hulp bij het invullen bij zogeheten inloopsessies. Eind juli moeten de resultaten van de enquête binnen zijn en die worden dan gedeeld op de website van 1221. In augustus volgt nog een bijeenkomst waarin de gemeente de uitkomsten presenteert.

Uit de krant