Afbeelding

Hilversum helpt om bij verbouwing rekening te houden met vogels en vleermuizen

Buurt / wijk

HILVERSUM - Vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen hebben steeds minder leefruimte in de stad. Veel woningen, scholen en andere gebouwen zijn de afgelopen jaren zo goed geïsoleerd en ge- of verbouwd dat deze dieren zich niet meer kunnen nestelen in bijvoorbeeld dakgoten of spouwmuren. 

Voor de gemeente Hilversum is dit reden om particulieren en ontwikkelaars te helpen om bij nieuwbouw en verbouwingen rekening te houden met deze en andere beschermde dieren. “We zijn als samenleving al jarenlang met veel succes aan het isoleren”, aldus wethouder Bart Heller (duurzaamheid). “Hartstikke goed en hartstikke nuttig en we moeten dat ook zeker blijven doen, maar vogels en vleermuizen raken in de stad wel hun nestmogelijkheden kwijt.”

Het college heeft daarom een ‘leidraad natuurinclusief bouwen’ vastgesteld. De gemeente Hilversum gaat actief stimuleren dat nestmogelijkheden voor vogels en vleermuizen onderdeel zijn van nieuwbouw en verbouwingen. “Als de huismus, de pimpelmees en de gierzwaluw uit de stad verdwijnen, krijgen we ook meer last van bijvoorbeeld de eikenprocessierups, die dan geen natuurlijke vijanden meer heeft”, aldus Heller. “Daarom is natuurinclusief bouwen belangrijk voor heel Hilversum.”

Maatregelen stimuleren met ecopunten
Afhankelijk van de grootte en de aard van de bouwwerkzaamheden gaat de gemeente ecopunten toekennen voor bepaalde aanpassingen, zoals het aanbrengen van inbouwkasten of toegankelijk houden van spouwmuren. Maar ook aanpassingen in de tuin kunnen ecopunten opleveren, zoals een inheemse kruidentuin voor insecten of heggen. Alle mogelijkheden en de leidraad zelf zijn te vinden op de website van de gemeente onder: www.hilversum.nl/duurzaam.

Bij bouwprojecten waar de gemeente zelf direct bij is betrokken, wordt natuurinclusief bouwen een randvoorwaarde en moeten projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties zich hieraan houden.

Verbeteren leefomgeving beschermde diersoorten
Door natuurinclusief bouwen te stimuleren wil de gemeente de leefomgeving van beschermde diersoorten verbeteren, zowel in gebouwen als in de omgeving. De gemeente richt zich op de populatie en niet op het individuele dier. Hoe meer verblijfplaatsen in gebouwen beschikbaar komen des te gemakkelijker kunnen deze dieren naar andere verblijfplaatsen uitwijken bij toekomstige bouwwerkzaamheden. Onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten bij bouwwerkzaamheden blijft echt nog steeds nodig.

De leidraad natuurinclusief bouwen wordt in september ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Deborah den Dulk: 'Ik denk altijd in mogelijkheden' Deborah den Dulk is centrummanager van Hilversum: ‘Ik denk altijd in mogelijkheden’ Bedrijven 30 sep, 16:22
Logo
Afbeelding
Taakstraffen voor het oplichten van Sociale Dienst en gemeente Hilversum Politie 30 sep, 15:45
Afbeelding
Duurzaamheidsspecial in Gooi en Eembode Natuur en Milieu 30 sep, 15:12
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes Natuur en Milieu 30 sep, 15:00
Logo
Afbeelding
'Hier werken allemaal leuke mensen' Al 134 vrijwilligers actief bij De Vorstin en het worden er steeds meer Mensen 30 sep, 12:00
Afbeelding
Dierspecialist Beijer op Seinhorst: ‘Letterlijk een apotheek voor huisdieren’ Advertorial 30 sep, 10:30
Afbeelding
Nieuwe expositie ART Hilversum vol geuren, beweging en duurzaamheid Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
Wethouder Heller: 'Een mijlpaal' Start verbouwing van eerste woning Hilversumse Meent Aardgasvrij Natuur en Milieu 30 sep, 07:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief