Nieuw-Apostolische Kerk.
Nieuw-Apostolische Kerk.

Nieuw-Apostolische Kerk in Hilversum sluit deuren; gebouw krijgt nieuwe bestemming

Buurt / wijk

HILVERSUM  - Menigeen zal er weleens langs zijn gereden: het markante kerkgebouw van de Nieuw-Apostolische Kerk aan de Johannes Geradtsweg in Hilversum. Per 1 augustus 2021 zal deze kerk haar deuren sluiten.

De kerkgemeente werd in de afgelopen jaren geconfronteerd met een afname van het aantal actieve leden en toenemende onderhoudskosten van het kerkgebouw. Woordvoerder Reinier van Markus van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland laat weten dat er de voorbije periode hooguit - en dat was dan een topdag - veertig bezoekers een dienst bezochten. “De meesten van hen kwamen van buiten Hilversum”, zegt hij. “En ook corona heeft ons geen goed gedaan.”

Na lang wikken en wegen besloot het kerkbestuur om het kerkgebouw te verkopen. Anderhalf jaar ongeveer stond het pand, een gemeentelijk monument, te koop. Nu is het verkocht aan een projectontwikkelaar, die het een nieuwe (nog niet bekende bestemming zal geven). Van Markus: “Aangezien het een beschermd gemeentelijk monument betreft, zal dit binnen de huidige muren van het kerkgebouw gebeuren.” 

Het kerkgebouw is een zogenoemde interbellumkerk in sobere functionalistische vormen, stilistisch beïnvloed door het werk van de Hilversumse architect W.M. Dudok. Het ontwerp is van Barend Hendrik Bakker en zijn zoon Cornelis Marinus Bakker, architecten te Hilversum.

Het sluiten van een kerk is een ingrijpende gebeurtenis, stelt de woordvoerder. “In het kerkgebouw, dat in 1937 in gebruik werd genomen, hebben veel mensen lief en leed met elkaar gedeeld. Niet alleen voor mensen uit Hilversum, maar ook voor de landelijke kerk had dit kerkgebouw een belangrijke functie van samenkomst.” 

Hieraan zal een einde komen als op zondag 1 augustus 2021 de laatste kerkdienst is en het kerkgebouw aan de eredienst zal worden onttrokken. Leden van de kerkgemeente zullen in omliggende plaatsen hun plaats gaan innemen.

Uit de krant