Bewoonster Anneke van der Linde ontving de symbolische eerste sleutel van Anne Oosterbaan,.
Bewoonster Anneke van der Linde ontving de symbolische eerste sleutel van Anne Oosterbaan,. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Eerste sleutel nieuwbouw Lieven de Keylaan voor Anneke van der Linde: ‘De personificatie van de Hilversumse woonvisie’

Buurt / wijk

HILVERSUM - Een bijzondere dag afgelopen week voor de huurders van de nieuwbouwappartementen aan de Lieven de Keylaan in Hilversum-Noord. Zij kregen de sleutel van hun nieuwe woning. 

Bewoonster Anneke van der Linde ontving de symbolische eerste sleutel van Anne Oosterbaan, regiodirecteur Gooi en Vechtstreek van de Alliantie, en wethouder Wonen Bart Heller. Mirjam van der Werff, voorzitter van buurtvereniging BIK, verwelkomde haar nieuwe overbuurvrouw met een prachtig boeket. 

De architectuur van de 25 levensloopbestendige appartementen en negen eengezinswoningen sluit volgens alle betrokkenen mooi aan bij de rest van de straat. Voor het nieuwbouwplan werkte de Alliantie samen met de gemeente, buurtvereniging BIK en Dudok Wonen. Deze woningcorporatie levert begin 2022, 37 appartementen op aan de Pieter Postlaan.

Van der Linde verruilt na bijna vijftig jaar haar eengezinswoning in Hilversum-Noord voor een levensloopbestendig appartement. Samen met haar twee dochters en schoonzoon loopt de Hilversumse deze middag een rondje door het nu nog lege hoekappartement. “Daar in die wasruimte kan ik straks wat rekjes ophangen. En kijk eens hoe mooi licht het hier is door al die ramen. En gelukkig is ook het balkon lekker zonnig.”

Veel voordelen
Natuurlijk vindt Van der Linde de verhuizing best spannend. Ze kent veel mensen in haar oude buurt. En met de verhuizing, sluit ze ook een hoofdstuk af. In de eengezinswoning bracht ze, samen met haar inmiddels overleden man, haar drie kinderen groot. Maar ze ziet vooral veel voordelen aan de verhuizing. “Dit appartement ligt op de eerste verdieping. Daardoor kan ik ’s nachts veilig een raampje openzetten. En het is prettig dat mijn nieuwe huis gelijkvloers is. Nu ben ik nog ontzettend fit. Maar als traplopen straks lastig gaat dan is dat handig.”

De Alliantie verhuurt een groot deel van de 25 levensloopbestendige appartementen aan senioren. “We proberen zoveel mogelijk mensen te helpen bij het vinden van een passende woning”, zegt Oosterbaan. “Doorstroming van bewoners, zoals Anneke van der Linde, is dan ook belangrijk. Doorstroming uit eengezinswoningen biedt Hilversumse gezinnen meer kans op een passende woning. Bovendien kunnen senioren in zo’n levensloopbestendige woning langer zelfstandig blijven wonen.”

Woningentekort
“Ook als gemeente zien we graag dat ouderen in hun eigen wijk kunnen verhuizen naar een fijn appartement”, zegt Bart Heller. “Doorstroming is een van de oplossingen voor het woningentekort in Hilversum. Zo kunnen we de stad aantrekkelijk houden voor starters en jonge gezinnen. Doorstroming is ook een van de hoofdpunten van de woonvisie in Hilversum die de gemeenteraad voor de zomervakantie vaststelde. Anneke van der Linde is de personificatie van die visie.”


Uit de krant