Alysha van der Klis ontvangt de sleutel van verhuurmakelaar Job de Bruin van Het Gooi en Omstreken.
Alysha van der Klis ontvangt de sleutel van verhuurmakelaar Job de Bruin van Het Gooi en Omstreken. Foto: Yvonne Hoefman

Eindelijk op jezelf wonen: Alysha (26) dolblij met haar Tiny House aan de Rading

Buurt / wijk

LOOSDRECHT - Al zeker zes jaar zoekt Alysha van der Klis (26) iets voor zichzelf, maar de verpleegkundige in opleiding kan in haar omgeving niks betaalbaars vinden. De Loosdrechtse kan het daarom nog steeds niet geloven dat zij tot de zestien bewoners van de Tiny Houses aan de Rading behoort, van de in totaal 885 geïnteresseerden.

Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken heeft in samenwerking met de gemeente Wijdemeren de zestien Tiny Houses in Loosdrecht geplaatst. De woningen zijn bedoeld voor jongeren, waarbij acht woningen zijn bestemd voor jongeren tot en met 28 jaar en de andere acht voor jongeren tot en met 34 jaar. De woning bestaat uit een woonkamer met open keuken, een slaapkamer en een badkamer inclusief toilet. 

De woningen op de begane grond hebben een klein terras, op de eerste verdieping is een Frans balkon. De woningen zijn helemaal gasloos, voorzien van zonnepanelen en worden verwarmd middels een luchtwarmtepomp en vloerverwarming in woonkamer, keuken en slaapkamer. De maandelijkse huurprijs bedraagt 525,57 euro voor de jongeren tot en met 28 jaar en voor de anderen is dat 545,57 euro. Daarnaast moet iedereen 25 euro per maand aan servicekosten betalen.

Woensdag ontving een dolgelukkige Alysha van der Klis de sleutel van haar nieuwe onderkomen. Zij geeft toe dat tijdens de zoektocht van de voorbije jaren de moed haar vaak in de schoenen zakte vanwege de hoge prijzen. “En als ik op een woning reageer sta ik vaak op plek 30, waardoor de kans dat ik gekozen wordt nihil is”, vertelt zij. 

Flesje wijn opengetrokken
Van der Klis werd eind april door haar moeder en ‘bonusvader’ geattendeerd op de advertentie van woningcorporatie Het Gooi en Omstreken voor de Tiny Houses in de krant. “Ik was meteen erg enthousiast en zat op de aangegeven inschrijfdatum klaar achter mijn laptop om mij in te schrijven.” Toen brak een spannende tijd aan waarbij ze moest wachten of ze wel of niet geselecteerd zou worden. Ze kon haar geluk niet op toen ze het verlossende mailtje kreeg. “We hebben gelijk een flesje wijn opengetrokken om het te vieren.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Het meest trots is Van der Klis erop dat ze nu eindelijk op eigen benen kan staan. “Ik wil al heel lang op mezelf wonen, maar eigenlijk is dat niet te doen als je een starter én alleenstaand bent. De huurprijs van de Tiny Houses maakt dat wél mogelijk. Ik hoop dat er in de toekomst vaker aan deze doelgroep wordt gedacht en dus niet alleen aan de mensen die wel het geld hebben om een hoge huurprijs te betalen.”

Hechte buurt
De 26-jarige woont momenteel nog thuis in Loosdrecht, zo’n 800 meter bij de Tiny Houses vandaan. Ze rijdt elke dag langs haar toekomstige woning om naar haar werk bij Hilverzorg te gaan. Ze heeft hierdoor de bouw van begin tot eind meegemaakt. “Ik ben heel erg blij dat mij de kans is gegeven om op mijzelf te gaan wonen. Het is een fantastisch mooi project waarbij er alleen jongeren komen te wonen. Ik hoop dat er hierdoor een hechte buurt gaat ontstaan.”

Het enige waar Alysha zich nu nog zorgen over maakt is haar tijdelijke huurcontract. “Over vijf jaar is het de bedoeling dat ik naar een andere woning ga. Ik hoop dat dit gaat lukken, aangezien de woningnood nu hoog is en dit waarschijnlijk alleen maar erger zal worden. Gelukkig behoud ik wel mijn opgebouwde inschrijfduur bij WoningNet en dit wordt ook de komende vijf jaar verder opgebouwd. Hopelijk is het daardoor makkelijker om straks door te stromen naar een reguliere sociale huurwoning.”

Uit de krant