De Electrobuurt is één van de tien genomineerden.
De Electrobuurt is één van de tien genomineerden. Foto: TAK architecten

Zevende editie Hilversumse Architectuurprijs; dit zijn de tien genomineerde gebouwen

Buurt / wijk

HILVERSUM - Wat is het mooiste Hilversumse bouwwerk van de afgelopen twee jaar? Voor de zevende editie van de Hilversumse Architectuurprijzen zijn tien gebouwen genomineerd. Stemmen kan vanaf vandaag.

Dit jaar gaat het om bouwwerken die in 2019 en 2020 zijn opgeleverd. Het bestuur van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs heeft uit alle gereedgekomen Omgevingsvergunningplichtige bouwwerken een voorselectie gemaakt van ruim vijftig werken die in 2019 en 2020 in gebruik zijn genomen. Vervolgens zijn er tien bouwwerken door het bestuur genomineerd voor de Vakprijs én de Publieksprijs. 

Alle betrokken architectenbureaus hebben hun nominatie geaccepteerd en dingen mee naar de prijzen. Sinds het voorjaar waren de genomineerden al bekend, maar door de coronamaatregelen is de verkiezing tot het najaar uitgesteld. Uit de tien genomineerden heeft de Vakjury inmiddels de winnaar gekozen van de Vakprijs.

Maar de Publieksprijs wordt door de Hilversummers gekozen. Lezers van de Gooi en Eembode kunnen HIER hun stem uitbrengen op het mooiste bouwwerk van de tien genomineerden. Op de website van de Hilversumse Architectuurprijs kunnen mensen zich ook aanmelden voor de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 28 oktober (19.30-22.00 uur) in de Burgerzaal van het Hilversumse raadhuis. Zij krijgen krijgt dan van ons een uitnodiging toegestuurd.

Hieronder de tien genomineerden en daarbij de architect: 

Herbestemming voormalig badhuis aan de Meidoornstraat - TAK architecten 
Een verantwoorde herbestemming voor twee woningen in het rijksmonumentale badhuis. Bij het badhuis heeft het erg geholpen om de relatie tussen architectonische volumes (beleving en detailleringen) en het oorspronkelijke gebruik (looproutes tussen badgasten en personeel) uiteen te zetten. Hierdoor kon het tot 2017 ontstane ‘labyrint’ van scheidingswanden in het interieur worden ‘ontrafeld’. Het nieuwe dakelement is bewust terughoudend vormgegeven, zichtbaar vanaf de straat met zo veel mogelijk daglichttoetreding.


H-Park - ZZDP architecten
Het complex aan de Oude Amersfoortseweg heeft menig gedaante- en functieverwisseling ondergaan. De fabriekshallen kwamen in 2016 leeg te staan. Zowel de gemeente als opdrachtgever stuurden bij een ontwerpstudie aan op het behoud van het complex toen duidelijk werd dat de oude fabriek nog achter de toenmalig gevel aanwezig was. De constructie en gevel van beide panden zijn behouden gebleven en volledig gerenoveerd met zoveel mogelijk behoud van het bestaande. H-park is een combinatie geworden van behoud en herstel van het bestaande en de toevoeging van een nieuwe glazen kas die de complexen met elkaar verbindt door middel van prachtige slanke plaatstalen spanten bedekt met glas.


© 2019 Chiel van Diest Fotografie

Ambulancepost Tergooi - Royal HaskoningDHV, Deerns
Een ambulancepost is veel meer dan een garage. Het is een plek waar professionele hulpverleners 365 dagen per jaar, 24 uur per dag verblijven. Je kunt stellen dat ze er wonen. Dus wilde men voor hen een comfortabele omgeving creëren, met goede voorzieningen, op een plek waar je ook nog eens kunt genieten van de omgeving. Zo ontstond er – simpel gezegd - een hele mooie, grote huiskamer als het ware bovenop een garage voor zeven ambulances. Het geheel heeft door verschillende bouwhoogten, grote ramen, terrassen en balkons de uitstraling van een Hilversumse villa.


Foto: William Moore

Transformatie monumentaal ensemble De Hoorneboeg - Schoots architecten
De Hoorneboeg ligt als een mysterieuze heuvel op de Hoorneboegse Heide. De Buitenplaats kreeg in 2018 een nieuwe invulling als Culturele Buitenplaats, met aandacht voor cultuur, natuur en spiritualiteit. De getransformeerde moestuin is het deelgebied van de voormalige buitenplaats. Het bestaat uit een ensemble van tuinmanswoning met schuren en een moestuin, dat samen een gemeentelijk monument vormt.


Foto: Jeroen Musch, Schoots architecten

Electrobuurt - TAK architecten
De Electrobuurt in Hilversum is een goed voorbeeld van de vroege vooroorlogse sociale woningbouw gebaseerd op de tuindorpgedachte. De buurt is van grote cultuurhistorische waarde en op initiatief van de bewoners in 2009 aangewezen tot gemeentelijk monument. In 2017 is TAK architecten gevraagd een ontwerp op te stellen voor groot onderhoud en energetische verbeteringen, rekening houdend met herstel naar het historisch beeld. De buurt is opgedeeld in drie complexen, in hiërarchie van rijk naar eenvoudig. Kenmerkend is het samenhangend beeld door de doorlopende bakstenen gevels, de rode keramische pannendaken, het kleurgebruik en de ritmiek van functionele elementen, waaronder deuren en vensters.


Electrobuurt - TAK architecten

Dasselaarstraat, Erfgooiersstraat, Van Dijkstraat, Verschurestraat - Defesche van den Putte architectuur en stedenbouw
In opdracht van De Alliantie Ontwikkeling bv deed een DVDP ontwerponderzoek naar nieuwbouw op de plaats van de bestaande appartementengebouwen aan de Dasselaarstraat, Erfgooiersstraat, Van Dijkstraat en Verschurestraat. Er is een systematische planopzet ontwikkeld die uitgaat van het zo rationeel mogelijk ordenen van woningtypen en bouwstructuren, met een galerijontsluiting voor alle appartementen op de verdiepingen en met een eigen voordeur voor de appartementen op de begane grond. Op deze manier is de ambitie verwezenlijkt om een plan te maken met sociale huurwoningen dat recht doet aan de aard en kwaliteit van de bestaande context en dat ruimte biedt aan een gevarieerd woningprogramma met woningen tussen 50 en 90 vierkante meter.


 Luuk Kramer fotografie

Moderne schuurwoning, Robin de Pagter/Finnhouse Houtbouw BV
Waar een houten (schuur)woning doorgaans wordt gerealiseerd in een overwegend landelijke omgeving, is hier sprake van een compact kavel met een stedelijk karakter. De kracht van het ontwerp ligt in variatie. Open ruimtes worden afgewisseld met geborgen plekjes, licht wordt afgewisseld met donker en zacht natuurlijke materialen zoals hout worden afgewisseld met hardere materialen zoals glas, staal, beton en stucwerk. Deze variatie geeft het ontwerp een aangename stedelijke uitstraling, terwijl tegelijkertijd optimaal gebruik wordt gemaakt van de positieve eigenschappen van bouwen met hout.


Foto: Daniel en Arshia Kegel

Badhuislaan 15  Hilversum, Architectenbureau Kwa
Het gebouw aan de Badhuislaan is van zwembad/badhuis tot elf eigentijdse woningen en parkeergarage getransformeerd. De gevels zijn zo veel mogelijk naar de oorspronkelijke situatie van het badhuis gemaakt. Na geduldig krabben aan de oude verflagen zijn de oorspronkelijke kleuren gevonden. Deze kleuren zijn gebruikt voor de nieuwe situatie. Ook zijn er hekken aangebracht bij de lagere gebouwdelen, geïnspireerd op niet meer aanwezige oude hekwerken. Het interieur van de nieuwe woningen is eigentijds, maar toch is het karakter van het badhuis onmiskenbaar overal aanwezig.


Woning Bachlaan 32, Engel Architecten
Aan de rand van Trompenberg is een moderne doch tijdloze woning gerealiseerd welke naadloos op zijn directe omgeving aansluit. De woning bestaat uit een tweetal volumes die in elkaar verweven zijn, maar wel als individuele massa’s leesbaar blijven. De positie van de woning is afgestemd op aanwezige bomen op de kavel. Markante gemetselde schoorstenen verankeren beide volumes in het landschap en brengen evenwicht aan het horizontale lijnenspel van de woning, alles met een knipoog naar Dudok.


Foto: Marcel van der Burg

Hilversumsche Golf Club - Clubhuis: Rappange & Partners Architecten, Nieuwbouw: Oomen Ontwerpt & Bastiaan Jongerius Architecten, Interieur: Oomen Ontwerpt
De Hilversumsche Golf Club heeft een lange historie met verschillende clubhuizen. Nu is het originele clubhuis iets verlengd zodat een tweede veranda kon worden toegevoegd en biedt plaats aan de grote clubzaal met bar en keuken, een haardkamer en een commissiekamer. De rieten kap met drie verschillende hoogtes, de karakteristieke schoorsteen en grote erker zijn alle teruggebracht. Vanaf de baan is het historische beeld haast ongewijzigd. Vanaf de parkeerplaats echter betreedt men het terrein via een andere wereld: de moderne aanbouw en bijbehorende tassenloods omarmen het historische pand en creëren een voorpleintje met doorkijk naar de baan. 


Hilversumsche Golf Club

Uit de krant