Momenteel  wordt er gewerkt aan de betonconstructie van de onderdoorgang.
Momenteel wordt er gewerkt aan de betonconstructie van de onderdoorgang. Foto: Gemeente Hilversum

Nog even geduld: HOV-tunnel Oosterengweg volgend jaar augustus open

Buurt / wijk

HILVERSUM - De nieuwe spooronderdoorgang bij de Oosterengweg in Hilversum, vernoemd naar prinses Alexia, gaat pas tien maanden later open voor auto’s dan oorspronkelijk was gepland. Die opening is nu volgend jaar augustus: voor automobilisten, fietsers én voetgangers. 

Met de aanleg van de Alexiatunnel wordt een belangrijk verkeersknelpunt in Hilversum opgelost en is het voor automobilisten, fietsers en voetgangers straks een stuk veiliger. Toen de werkzaamheden in maart vorig jaar startten, was er de hoop dat in ieder geval het autoverkeer al in oktober 2021 door de nieuwe 249 meter lange onderdoorgang kon rijden. 

Vanwege ‘technische tegenvallers’ bij onder meer het aanbrengen van de constructie en de tijdelijke wanden van de tunnel bleek begin dit jaar dat de klus een flink aantal maanden langer zou duren. De effecten van de coronapandemie hebben deze vertraging nog eens verlengd.

En dat is balen, erkent ook verkeerswethouder Annette Wolthers. “De afgelopen periode is onverminderd hard doorgewerkt en is uitvoerig onderzocht of het alsnog mogelijk was om de onderdoorgang eerder te openen. Helaas blijkt dit niet veilig te kunnen. Hoewel we hadden verwacht dat de aanleg langer kon duren, blijft dit een tegenvaller. Vooral voor de inwoners van Hilversum, die hierdoor langer last hebben van onze werkzaamheden.”

Zekerheid
Nu onlangs het diepste punt (van vijftien meter diepte) is bereikt en het water uit de bouwput is gepompt, wordt gewerkt aan de betonconstructie van de onderdoorgang. In deze fase is beter te plannen hoe lang de bouw duurt, aldus de gemeente, waardoor de kans op nieuwe vertraging klein is.

Zoals het er nu uitziet, rijden de HOV-bussen zoals gepland eind volgend jaar over de nieuwe busbaan tussen Hilversum en Huizen. De herziene openingsdatum van augustus 2022 heeft hierop geen effect. Ook andere onderdelen van het project, zoals de aanleg van de natuurbrug en de fly-over bij de A27, verlopen voorspoedig.

Uit de krant