Afbeelding
Foto: Pinetum Blijdenstein
Update

Monumentale muur Pinetum Blijdenstein beklad, ook elders in Hilversum dezelfde tag

Buurt / wijk

HILVERSUM - De monumentale muur van Pinetum Blijdenstein is onlangs beklad met verf. De daders zouden vrijdagavond rond 21.30 uur hebben toegeslagen. 

Dat vertelt beheerder Hans van Roon van de botanische tuin aan de Van der Lindenlaan in Hilversum. Hij ontdekte zondagmorgen dat de muur - waar ooit tropische fruitbomen tegen groeiden - zoals hij zegt was ‘mishandeld’. “Zaterdagavond was het ook onrustig in de wijk, maar dat kwam door Halloween.” 

Een buurtbewoner heeft inmiddels, vertelt Van Roon, via de Buurtapp laten weten dat hij vrijdagavond twee jongens op zwarte fietsen had zien wegrijden. “De daders hebben hun tag - zeg maar een handtekening - neergezet. Het zijn er een flink aantal. Ook verderop richting de oude Avro-studio zijn er meer van deze tags geplaatst.”

De oude fruitmuur muur, vertelt Van Roon, stamt uit het jaar 1900. Hij kan het bekladden ervan dan ook niet bepaald waarderen en is van plan om hier komende week aangifte van te doen. Het is bovendien - denkt hij - een heel karwei om de verf van de muur te verwijderen. “Het gaat om een gemeentelijk monument en het kost een heleboel geld om dat schoon te krijgen. We willen hierover nog met de gemeente in overleg.”

Update
Verschillende Hilversummers laten op social media weten dat elders in het dorp/de stad dezelfde dader(s) ook heeft/hebben toegeslagen. De letters lijken verticaal ‘ESQ’ weer te geven. Een woordvoerder van de politie maat weten dat er meerdere aangiften zijn gedaan. “Vandaag zijn of gaan collega’s rond om te inventariseren en verder onderzoek te doen. Vervolgens kan er een inschatting gemaakt worden hoe we dit recherchetechnisch oppakken.”

Uit de krant