Winkeliers in de Emmastraat toonden enkele jaren terug hun ongenoegen over het plan voor tweerichtingsverkeer.
Winkeliers in de Emmastraat toonden enkele jaren terug hun ongenoegen over het plan voor tweerichtingsverkeer. Foto: Bastiaan Miché

SP Hilversum kraakt vraag in Burgerpanel over wel of geen tweerichtingsverkeer Emmastraat

Buurt / wijk

HILVERSUM - De Hilversumse fractie van de SP is not amused over de vraag in het zogenoemde Burgerpanel, met daarin de optie voor tweerichtingsverkeer in de Emmastraat. “Ons bekruipt het gevoel dat hier een politiek spelletje wordt gespeeld.”

Dat meldt SP-fractievoorzitter Pierre van Rooden. Hij eist in een serie schriftelijk vragen aan het college van burgemeester en wethouders om dit voorbeeld onmiddellijk te schrappen. 

Het Burgerpanel, een digitaal panel waarvan Hilversummers vanaf 16 jaar lid kunnen worden, wordt door de gemeente ingezet om meningen en ervaringen van inwoners te peilen. Als lid van het burgerpanel kunnen Hilversummers met de gemeente meedenken over onderwerpen die hen aangaan: bijvoorbeeld over het groen in de wijk, verkeersveiligheid of bezuinigingen.

Eén specifieke vraag
De SP wil nu in het bijzonder opheldering over één specifieke vraag in dat Burgerpanel: ‘Stel, u mag 100 punten verdelen over de volgende mogelijke projecten, aan welke projecten zou u punten toekennen?’ Daarbij is één van de keuzes: ‘Meer ruimte voor automobilisten en parkeren (bijvoorbeeld tweerichtingsverkeer auto deel Emmastraat instellen)’.

Van Rooden vindt het opvallend. Dit voorstel is namelijk in 2016 - na veel verzet vanuit winkeliers, bewoners én politiek - tijdens de raadscommissie van 5 oktober door wethouder Floris Voorink van tafel gehaald. Immers, binnen de gemeenteraad kreeg het voorstel destijds alleen steun van de VVD en D66. 

Totaal onduidelijk
Maar nu staat het voorstel dus weer op de vragenlijst van het Burgerpanel. “Het is de SP totaal onduidelijk waarom dit voorbeeld wordt gegeven bij ‘meer ruimte voor automobilisten en parkeren’”, aldus Van Rooden. “Niet alleen omdat de voorgestelde maatregel voor minder parkeerplekken zorgt, maar ook omdat hier een voorstel wordt gedaan waarvoor geen politiek draagvlak is.”

Van Rooden vraagt zich daarom of Hilversum met de vragenlijst echt wil weten wat de inwoner wil of dat hier het verkiezingsprogramma van de VVD (de grootste voorstander van tweerichtingsverkeer in de Emmastraat) wordt gepresenteerd. “De SP wenst daarom van het college te horen hoe en waarom deze specifieke optie in de enquête terecht is gekomen. Tevens vragen wij het voorbeeld in deze vraag onmiddellijk te schrappen.”

Uit de krant