Afbeelding
Foto: HOV in 't Gooi

Meerderheid omwonenden HOV-tunnel ondanks vertraging tevreden over verloop

Buurt / wijk

HILVERSUM - Hoewel de werkzaamheden in en rond de Alexiatunnel in de Oosterengweg in Hilversum fors zijn vertraagd - de klus is zoals het er nu naar uitziet in augustus 2022 afgerond - blijven verreweg de meeste bewoners en ondernemers in de buurt tevreden uit het verloop. 

Dat blijkt uit de vragenlijst van de projectgroep HOV in ‘t Gooi. Van de 385 ondervraagden zijn er ‘slechts’ 32 (8 procent) niet tevreden. Daarnaast is 49 procent zeer tevreden en 43 procent tevreden. Vooral over de online camera en de digitale rondleiding, die te zien is via de Riebeeck Galerij, is men positief, meldt de projectgroep. “Ook noemen de respondenten, de beperkte overlast, de tijdelijke oversteek bij de Oude Amersfoortseweg en de zichtbare vorderingen als positieve punten. De duur van het werk, veelheid van verkeer en het omrijden vindt men lastig. Verder werd de verlichting die aan bleef staan dit kwartaal genoemd als aandachtspunt. Na meldingen uit de buurt werd een oplossing gevonden.”

De werkzaamheden op de drukke ringweg in Hilversum-Oost hebben alles te maken met de aanleg van de hoogwaardige snelbusverbinding (HOV) tussen Huizen en Hilversum. De klus startte in maart 2020. Aanvankelijk leek het dat het autoverkeer al dit najaar door de nieuwe tunnel zou kunnen rijden. Door enkele tegenvallers werd dit voorjaar echter duidelijk dat de werkzaamheden tien maanden langer zouden duren. Wel is het zo dat wanneer de Alexiatunnel open is automobilisten, fietsers én voetgangers er doorheen kunnen. 

Ondertussen zijn de eerste wanden van de onderdoorgang gemetseld. Daardoor is te zien hoe de Alexiatunnel er straks uit komt te zien. Leuk om te weten is dat de wanden worden gemetseld in Dudok-stijl (zie foto hieronder) met een speciale voegtechniek in de lengterichting. Zo geeft, is de gedachte, Dudok ook in de huidige tijd nog zijn architectonische handtekening aan Hilversum.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Beton
En momenteel doet men er alles aan om nog meer vertraging te voorkomen, meldt de projectgroep. Het werk aan de onderdoorgang staat volop in het teken van het storten van beton. “We doen onze uiterste best om de grote delen voor de kerst gestort te hebben, zodat dit tijdens het kerstreces goed kan uitharden. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt er op weekdagen soms langer - of op zaterdag - gewerkt.”

Voor het storten van beton is het belangrijk dat de werkzaamheden elkaar vlot opvolgen, klinkt het verder. “De betonvlechters maken de wapening (het stalen geraamte), hier storten we het beton in, waarna we het egaliseren. Tussen de betonnen platen, is het juist weer nodig om vooraf delen extra ruw te maken, zodat het nieuwe stuk beton goed kan aanhechten.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Lastige klus
Eind oktober is de laatste vloer van de snelverkeersbuis gestort. Ook de noordelijke entree voor fietsers en voetgangers naar de langzaamverkeersbuis en de wanden onder het spoordek zijn inmiddels klaar. “Vooral het werk onder het spoordek was door de beperkte ruimte een lastige klus. De laatste vloer die we eind december storten is de grootste vloer die vanaf de zuidzijde onder het spoordek loopt. Vanaf eind december zijn er alleen nog kleinere betonstorts, waarbij één of enkele betonwagens beton komen brengen.”

Bij HOV in ’t Gooi worden negen soorten betonmengsels gebruikt die allemaal zo duurzaam mogelijk zijn samengesteld. “Ook hebben we bij het maken van de wanden van de bouwkuip een methode toegepast waarbij het in de grond aanwezige zand en grind vermengd wordt met een cementslurry. In iedere kuub beton zit ongeveer een vijfde tot een zesde deel van dit lokale zand en grind. Dit scheelt zeker 500 vrachtwagens die anders af en aan door Hilversum zouden rijden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wandelpad en Wilhelminastraat
Iets verderop, bij het Wandelpad en de Wilhelminastraat (foto hierboven), wordt eveneens flink wat werk verzet. De onderlaag voor de busbaan tussen de Oosterengweg en het Wandelpad ligt klaar en de ondergrondse kabels en leidingen zijn verlegd. Ook zijn de nieuwe parkeerplaatsen klaar. Deze zijn bedoeld ter compensatie van de parkeerplaatsen op de Wilhelminastraat, waar de bus straks rijdt. Op dit moment is men op het Wandelpad druk doende met de realisatie van een nieuw voetpad. De mooie Moeraseiken maakten recent plaats voor dit pad. Deze bomen zijn verplaatst en hebben een tweede leven gekregen bij de Zuwe, langs de N201. Op het Wandelpad komen nieuwe Moeraseiken terug.

Uit de krant