Er was ook Speedcube: het zo snel mogelijk oplossen van Rubik’s Kubus.
Er was ook Speedcube: het zo snel mogelijk oplossen van Rubik’s Kubus. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Schaken en dammen maar ook Minibridge en Speedcube tijdens Hilversum Denkt

Buurt & wijk

HILVERSUM - Het winkelend publiek in het centrum van Hilversum maakte zaterdag volop kennis met schaken, dammen, bridge, Mahjong en Go. Na twee jaar ‘coronapauze’ was er op en rond de Kerkbrink namelijk weer ‘Hilversum Denkt’.

Behalve de genoemde denksporten was er ook Speedcube: het zo snel mogelijk oplossen van Rubik’s Kubus. Heleen van der Ree, secretaris van Speedcubing Nederland, demonstreerde hoe speedcubing werkt en wat de mogelijkheden zijn. Voor veel bezoekers een ‘o ja-beleving’, maar ook bleken veel jongeren met het oplossen van de kubus geen moeite te hebben. Dat duurde wel vaak een minuut of langer, waar de aanwezige ’echte’ speedcubers lieten zien dat het ook binnen tien seconden kan.

Hilversum heeft veel bridgeclubs en heel veel thuisspelers, dus bridge hoort natuurlijk ook bij Hilversum Denkt. Bovendien werd ‘Minibridge’ gepresenteerd. Tom van Wijk van de Nederlandse Bridgebond leerde jong en oud de spelregels, Minibridge is een opstapje naar gewoon bridge. Het is minder ingewikkeld, dus sneller en gemakkelijker te leren én spelen. 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De speluitleg van Tamara Havik, topspeelster Go, was ook in trek. Zij bracht bezoekers de eerste beginselen bij van dit spel uit het Verre Oosten. Esther van Muijen, topdamster en ‘denksportdocent’, was dit jaar voor het eerst aanwezig om simultaan te spelen met de bezoekers.

Een hoogtepunt bij het dammen is altijd het sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht en Gooi & Plassengebied. Spectaculair, vanwege de beperkte bedenktijd van tien minuten per speler per partij. Daardoor is het voor het publiek gemakkelijk om een volledige partij te volgen. 

Hans Böhm
Veel publiek trok uiteraard ook topschaker en plaatsgenoot Hans Böhm. Hij speelde simultaan en iedereen kon een potje schaak meedoen. En, mede dankzij het mooie weer, schoven veel schakers en schakertjes aan. De internationaal schaakmeester verloor geen enkele partij en moest slechts één remise toestaan.

De demonstratie van het spel Mahjong van het Gooise Mahjong genootschap ‘de Groene Draak’ spreekt ook altijd mensen aan. De stenen en het bord, met magische afbeeldingen, trekken ieders aandacht. Mahjong is een gezelschapsspel dat met vier personen wordt gespeeld. Het is van oorsprong Chinees, bijna elke volwassen Chinees speelt Mahjong. Ook in Japan, Korea, de Filipijnen en Taiwan wordt Mahjong gespeeld, evenals – maar in veel mindere mate – in de westerse wereld. En natuurlijk ieder jaar op Hilversum Denkt.

Uit de krant