Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Buurtcoördinator, wijkagent en wijkboa’s meer zichtbaar met wijkpost Larenseweg

Buurt / wijk

HILVERSUM - “Ik kan mijn camera’s wegdoen”, lacht eigenaar Mostapha Benkodad van de Mediterranée Markt aan de Larenseweg in Hilversum. Hij heeft namelijk nieuwe buren: op nummer 14 is een zogenoemde wijkpost geopend met daarbinnen de buurtcoördinator, wijkboa en wijkagent.

De locatie zal worden gebruikt door de gemeente en politie om een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van de wijk, is de officiële mededeling vanuit het raadhuis. Wethouder Arno Scheepers (vastgoed) heeft maandagmiddag de eer om de nog wat kaal ogende wijkpost - met aan de buitenkant de gemeentekleuren blauw en geel - te openen. Ook aanwezig zijn buurtcoördinator Coen van Beers, twee wijkagenten en ook twee wijkboa’s. “De gemeente en politie zijn hiermee duidelijk aanwezig in de buurt”, aldus de wethouder. 

Linda Hardeman is de wijkagent in het gebied. Zij is blij met haar nieuwe ‘vaste hokje’ van pakweg vijf bij vijf meter. “Je zit nu meer in de wijk en dat is altijd goed. Normaal moet je dan weer naar het bureau aan de Bonairelaan. Nu kan ik hier zitten, lekker met de laptop. En deze plek is voor mensen misschien net iets laagdrempeliger om contact op te nemen. Bovendien zijn we door de samenwerking met de buurtcoördinator en boa’s wat meer zichtbaar.”

Ingevuld
Al langer is bekend dat de gemeente, onder de noemer Bruisend Hart, wilde plannen heeft met het gebied aan de oostzijde van het station. In 2030 moet dit een aantrekkelijke, bruisende, groene en veilige plek zijn waar mensen zich welkom voelen en waar ze graag reizen, wonen, werken en verblijven. Inmiddels bezit de gemeente al de nodige panden in de driehoek Larenseweg - Zuiderweg - Kleine Drift, maar men wil voorkomen dat deze panden leeg komen te staan. “Leegstaande panden zijn niet goed voor het straatbeeld, inmiddels zijn nu bijna alle gekochte panden ingevuld”, aldus Scheepers. “We hebben er zelf ook een actieve rol in gespeeld om te voorkomen dat het verloedert.”

Bovendien denkt Scheepers met de invulling van een wijkpost dat er meer ‘oren en ogen’ in de wijk zijn. Dat leidt dan weer tot minder verloedering en gevoel van angst en onveiligheid. “We zijn aan het investeren in Oost”, stelt de wethouder. “We zijn nu ook bezig met het opbouwen van de Kwekerij op het Oosterspoorplein en we verwachten daarom een hoop reuring en levendigheid deze kant op.”

Flyers
Levendig is het nieuwe onderkomen van de wijkagent en -boa allesbehalve. Dat komt nog wel, stellen de betrokkenen. Zo zal er de nodige informatie, flyers bijvoorbeeld, straks in het pand liggen. Wanneer de wijkpost open is, is nog wat onduidelijk. Het is gezien de beperkte capaciteit onmogelijk om vaste openingstijden te hanteren, laat staan zeven dagen in de week. “Maar we zullen zeker communiceren wanneer ze er wel en niet zijn”, belooft Scheepers.

Het was al eerder dat de gemeente en politie op de Larenseweg een eigen honk hadden, iets verderop ten opzichte van de huidige plek. “Dat was alleen geen eigen pand”, vertelt Scheepers, “maar het werd door veel mensen als prettig ervaren. Met dit huidige pand dachten we dat het een mooie kans zou zijn. We zitten hier toch wat dichter op het vuur. Over een jaar zullen we bekijken of het inderdaad werkt. En ja, als blijkt dat het werkt kunnen we er zeker naar kijken om dit ook op andere plekken in Hilversum te doen.”

Buurman Mostapha Benkodad van de Mediterranée Markt is in ieder geval met zijn nieuwe buren en verwacht dat de buurt er veiliger door wordt. “In de vijftien jaar dat ik hier nu zit heb ik nog nooit iets meegemaakt, maar voor de veiligheid is meer blauw op straat alleen maar goed. Ik zit nu naast het politiebureau, dan zit je hier toch met het idee tegen mensen die iets verkeerds willen doen: ‘kom maar op’.”

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland Politiek 20 mei, 07:00
Afbeelding
Na steekincident opgepakte Hilversummer (17) langer vast Politie 19 mei, 20:29
Afbeelding
Nog geen arrestaties na vondst ‘foute winkel’ Lijsterweg Politie 19 mei, 17:45
Afbeelding
Chaos bij spoorwegovergangen in Hilversum door storing op spoor 112 19 mei, 17:09
Afbeelding
Voedselbank Gooi & Omstreken hielp al meer dan honderd gezinnen uit Oekraïne Mensen 19 mei, 15:00
Afbeelding
'100 jaar geleden werd het Leger niet altijd met open armen ontvangen' Bijzondere activiteiten tijdens jubileumjaar Leger des Heils Hilversum Mensen 19 mei, 14:00
Afbeelding
'Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken' Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht Mensen 19 mei, 10:00
Afbeelding
Zorgen bij Gooise burgemeesters over tekort aan agenten in Midden-Nederland Politie 19 mei, 07:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief