De eerste schetsen van De Zwarte Hond waarmee de opdracht werd binnengehaald. Het gaat om een eerste schets, het werkelijke ontwerp volgt nog in afstemming met inwoners.
De eerste schetsen van De Zwarte Hond waarmee de opdracht werd binnengehaald. Het gaat om een eerste schets, het werkelijke ontwerp volgt nog in afstemming met inwoners. Afbeeldingen: De Zwarte Hond

Schetsen overkappingen bij busstation H’sum ‘onderscheidend en innovatief’

Buurt / wijk

HILVERSUM - Stedenbouwkundig ontwerpbureau De Zwarte Hond en Studio RAP gaan samen de overkappingen - de zogeheten ‘ombrières - van het nieuwe busstation ontwerpen bij station Hilversum. Ook maken zij het ontwerp boven de entree van de nieuwe fietsenstalling. 

De ombrières, letterlijk vertaald zijn dat ‘schaduwmakers’, worden beeldbepalend, meldt de gemeente. “Het innovatieve ontwerp en het duurzame materiaal dragen bij aan de identiteit van het stationsgebied en de stad. Inwoners kunnen meedenken en worden actief betrokken bij de uitwerking van het huidige schetsontwerp van deze beeldbepalende elementen in het stationsgebied.”

Er waren drie partijen uitgenodigd om mee te dingen naar deze opdracht. Zij hebben hun visies gepresenteerd en daarbij is het schetsontwerp van de Zwarte Hond als beste naar voren gekomen. Bij de selectie is onder andere gekeken naar de inpassing in het stedenbouwkundig plan, de duurzaamheid, de samenhang tussen beide overkappingen en de functionaliteit.

Arno Scheepers, projectwethouder Stationsgebied, noemt het schetsontwerp van De Zwarte Hond voor de twee ombrières onderscheidend en innovatief. “Dit team gaat aan de slag met het ontwerp dat beeldbepalend wordt en echt iets toevoegt aan ons nieuwe stationsgebied. Het innovatieve ontwerp en materiaal moeten passen in de omgeving, onze inwoners aanspreken en generaties meegaan. De Zwarte Hond was ook betrokken bij het tot stand komen van het stedenbouwkundig plan voor het stationsgebied. Ik kijk uit naar de samenwerking.”

Bart van Kampen, De Zwarte Hond: “De twee ombrières die we ontwerpen voor het station in Hilversum worden veel meer dan overkappingen die schaduw bieden. Ze geven toegevoegde waarde aan de identiteit van de bosrijke mediastad Hilversum. Overdag projecteren de zonnestralen door de perforaties een schaduwbeeld van bladeren. In het donker manifesteren zich bewegende lichtprojecties. De ombrières worden gemaakt van duurzaam hout en sluiten goed aan bij de inrichting van de buitenruimte.”

Het stationsgebied
Het gebied rond het station in Hilversum ondergaat de komende tien jaar een ingrijpende transformatie en moet een bruisende plek worden waar het prettig reizen, wonen, werken en verblijven is. Het moet ook de wijken in Oost en Centrum weer verbinden met het station en elkaar, de stad met de buitenwereld en leven brengen in het omringende gebied.

Op dit moment werkt de gemeente aan een nieuw (ontwerp)bestemmingsplan, dat naar verwachting eind 2022 voorgelegd wordt aan de gemeenteraad. De werkzaamheden van het nieuwe busstation passen binnen het huidige bestemmingsplan en kunnen daardoor volgens de oorspronkelijke planning doorgaan.

Uit de krant