Anna's Hoeve.
Anna's Hoeve. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ruim 1.400 nieuwe appartementen in Hilversum erbij

Buurt / wijk

HILVERSUM - In de gemeente Hilversum zijn de afgelopen vier jaar ruim 1.400 appartementen gebouwd (983) of vastgelegd in bestemmingsplannen (427). Het is de bedoeling om ook de komende jaren nog een flink aantal woningen voor één- en tweepersoons huishoudens toe te voegen.

Onder andere bij woningbouw op Anna’s Hoeve, het Lucentterrein en Lieven de Key zijn appartementen gerealiseerd. In 2021 zijn er in Hilversum 324 woningen netto toegevoegd aan de woningvoorraad. Het gaat om 59 eengezinswoningen en 265 appartementen. In totaal zijn er deze coalitieperiode 1304 nieuwe woningen toegevoegd, waarvan 983 appartementen.

Getransformeerde panden
‘Opvallend’, aldus het college van burgemeester en wethouders, is het aandeel getransformeerde panden, dat een aanzienlijke bijdrage levert. Dit komt onder andere door de oplevering van 88 appartementen aan Vaartweg 42. Dit zijn getransformeerde woningen in het gebouw van het voormalige verzorgingstehuis de Boomberg, nu genaamd Liv inn. De woningen aan de Vaartweg waren voor intramurale zorg, maar worden nu verhuurd in de sociale huur en de vrije sector huur. Daarom tellen ze mee in het overzicht.  

Bij het tellen van nieuwe woningen wordt intramuraal vastgoed niet meegeteld. Hoewel deze verblijfsplaatsen wel een individueel adres hebben, gelden deze niet als woning. Deze woningen zijn namelijk niet vrij te koop of te huur, is daarbij de uitleg. “Daarnaast voert intensieve zorg de boventoon, waardoor verblijf op deze locaties essentieel is (denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis of ‘verzorgingstehuis’). Bewoners kunnen deze plek vanwege hun omstandigheden niet inwisselen voor een andere verblijfplaats. Dit vinden wij essentiële voorwaarden om een woning als toevoeging te zien aan de woningvoorraad. Dat neemt echter niet weg dat intramuraal vastgoed wel degelijk een belangrijke rol speelt op de woningmarkt in verband met de doorstroming.”

Harde plancapaciteit
Het college verwacht dat er de komende jaren nog meer appartementen opgeleverd worden. Er zijn voor een aantal woningbouwprojecten met appartementen bestemmingsplannen vastgesteld. Deze worden beschouwd als ‘harde plancapaciteit’. Dit geldt voor de woningen naast Gooiland aan de Kapelstraat (50) en de laatste woningen op Anna’s Hoeve (260). Bij deze twee projecten is de bouw al gestart. De bestemmingsplannen voor appartementen aan de oude Torenstraat project Court Yard (65), het postkantoor (18), Silverpoint op de Schapenkamp (145) en de Neuweg 9 (34) zijn onherroepelijk.  

Verder zitten er een aantal locaties in de pijplijn voor planvorming. Dit zijn potentiële locaties waar appartementen voor een- en tweepersoonshuishoudens komen. De locaties zijn Crailo (circa270 woningen voor één of tweepersoons huishoudens), Stationsgebied (circa 260 woningen voor 1-2 phh, mogelijk extra woningen door twee extra woonlagen) en de 1221 locaties (circa 700 woningen voor 1-2phh). Ook op het Arenapark komen woningen, al is nog niet duidelijk hoeveel. De eerder vastgestelde plannen voor 1200 woningen vindt het nieuwe college, ‘gelet op de omvang van het gebied’, te groot. Er komt nog een voorstel aan de gemeenteraad om het plan voor een deel te beperken. 

Ruimschoots gehaald
Het college benadrukt nog maar eens dat de doelstelling om de afgelopen vier jaar duizend woningen voor één- en twee-persoonshuishoudens te bouwen of hard vast te leggen in (bestemmings)plannen met in totaal 1.410 nieuwe appartementen ‘ruimschoots is gehaald’. “Maar de vraag naar een- en tweepersoonswoningen blijft. In de woonvisie 2021-2030 is dan ook opnieuw aandacht voor de toevoeging van passende woningen voor kleine huishoudens.”

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Deborah den Dulk: 'Ik denk altijd in mogelijkheden' Deborah den Dulk is centrummanager van Hilversum: ‘Ik denk altijd in mogelijkheden’ Bedrijven 30 sep, 16:22
Logo
Afbeelding
Taakstraffen voor het oplichten van Sociale Dienst en gemeente Hilversum Politie 30 sep, 15:45
Afbeelding
Duurzaamheidsspecial in Gooi en Eembode Natuur en Milieu 30 sep, 15:12
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes Natuur en Milieu 30 sep, 15:00
Logo
Afbeelding
'Hier werken allemaal leuke mensen' Al 134 vrijwilligers actief bij De Vorstin en het worden er steeds meer Mensen 30 sep, 12:00
Afbeelding
Dierspecialist Beijer op Seinhorst: ‘Letterlijk een apotheek voor huisdieren’ Advertorial 30 sep, 10:30
Afbeelding
Nieuwe expositie ART Hilversum vol geuren, beweging en duurzaamheid Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
Wethouder Heller: 'Een mijlpaal' Start verbouwing van eerste woning Hilversumse Meent Aardgasvrij Natuur en Milieu 30 sep, 07:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief