Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Boerenbetoging bij ingang Media Park verloopt rustig

Buurt / wijk

HILVERSUM - Een kleine groep boeren blokkeert maandag de hoofdingang van het Media Park. Desondanks is er sprake van een rustige sfeer.

Het Media Park is overigens wel gewoon bereikbaar via de achteringang en bovendien kunnen hulpdiensten wel gewoon via de met boomstammen geblokkeerde ingang het terrein op. De gemeente is daarom geenszins - ook vanwege het recht op demonstratie - van plan om in te grijpen. “De sfeer is goed”, erkent ook een gemeentewoordvoerder. “Wel houden we een vingers aan de pols. We vinden het belangrijk dat mensen op de Media Park hun werk kunnen blijven doen.”

De ingang van het Media Park - waar voorbijgangers volop toeteren - is niet de enige plek waar boeren maandag demonstreren. Op verschillende locaties voeren zij acties tegen de stikstofplannen van het kabinet, onder meer door distributiecentra van supermarkten te blokkeren. 

In Hilversum is de sfeer inderdaad goed te noemen, al willen de betogers niet met de aanwezige pers praten. Andere aanwezigen - sympathisanten zeg maar - willen dat wel. “Ik sta er helemaal achter”, zegt een verderop woonachtige vrouw om vervolgens in stevige taal te zeggen wat zij van het huidige kabinet vindt.

Mooie Nederland
Een stel dat iets verderop zit en toekijkt, is het eveneens volledig eens met de boeren(protesten). “Eigenlijk zijn we wappies”, zegt de (gepensioneerde) man. “We komen net uit Almere, waar het bij de Lidl vaststaat. Nu zijn we hier. Mogelijk gaan we zo ergens anders heen.” “We maken ons net als de boeren zorgen dat dit mooie Nederland naar de klote gaat”, vult zij aan. “Dat gaat ons aan het hart.” 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Ondertussen fiets een man continu rondjes over het fietspad om de rotonde heen (zie foto hierboven). Aan zijn fiets hangt een witte vlag met rood hard en de tekst ‘Wij maken ons hard voor vrijheid’. “Het is mijn stille protest tegen de overheid”, verklaart deze Hilversummer (hij hoeft niet met naam in de krant/op internet) zijn actie. “Wij maken ons hard voor vrijheid in brede zin. De huidige regering is losgeslagen van de werkelijkheid.”

Schrijnend
Zo stelt de man dat de huidige politiek alleen maar ‘regeert met modellen’, waarvan het stikstofbeleid (net als corona) een voorbeeld zou zijn. “Vanuit de overheid wil men niet luisteren. Dat is schrijnend gezien de gevolgen die dat heeft voor de boer”, aldus de zelfstandig ondernemer. Hij wil met zijn fietsactie ook wat ‘positieve energie’ uitstralen. “Ik ben zelf vegetariër en eet niet of nauwelijks zuivel. Ik ben eerder veganist. Het gaat mij ook niet om het vee. Het gaat mij om de overheid.”

Uit de krant