Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Miljoenen tegen piepende treinen

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het Rijk lijkt eindelijk iets te gaan doen aan het snerpende geluid dat voor grote overlast zorgt in Hilversum. Dat heeft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, in een brief aan de leden van de Tweede Kamer toegezegd, zo meldt wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok

Het zogenoemde booggeluid ontstond acht jaar geleden na werkzaamheden aan het spoor en is het gevolg van een te krap aangelegde bocht. Buurtbewoners hadden er zowel 's nachts als overdag last van. Lange tijd protesteerden ze bij spoorwegbeheerder ProRail, maar die wilde er niets tegen doen. Daarom werden de pijlen gericht op de minister. 

Ons bezoek
"Onze vasthoudendheid op dit onderwerp, het samen optrekken met bewoners en andere gemeenten én ons bezoek aan Den Haag van 27 oktober heeft precies gebracht waarvoor we gepleit hebben", aldus Van Vroonhoven.

Rekenregels
"De staatssecretaris gaat ons voorstel om in de wet- en regelgeving een grondslag voor booggeluid op te nemen onderzoeken. Op dit moment wordt bekeken hoe nieuwe Europese rekenregels voor geluid, die ook rekening houden met booggeluid, in de Nederlandse wetgeving kunnen worden geïmplementeerd."

Donderdag meer hierover in het HilversumsNieuws

Uit de krant