Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Nieuw gevelgedicht bij Viore: ‘Altijd nu’ door Mieke van Zonneveld

Cultureel

HILVERSUM - De afgelopen jaren zijn er verschillende gevelgedichten in de binnenstad van Hilversum verschenen. Bij Viore, op het pand aan de Oosterengweg, prijkt sinds kort weer een nieuw gevelgedicht; Altijd nu. 

Deze is speciaal voor Viore geschreven door Mieke van Zonneveld, de stadsdichter van Hilversum in de periode 2017-2020. Onlangs heeft zij het stokje overgedragen aan Charlotte de Raad

Het gedicht bij Viore is gerealiseerd ter gelegenheid van Van Zonneveld haar afscheid en is één van de veertien gedichten die inmiddels binnen het project Straatpoëzie zijn gemaakt. ‘Altijd nu’ schreef de Hilversumse met haar eigen ervaringen in gedachten. Zij kent het leven met kanker, iets wat ook op andere plekken terug te vinden is in haar oeuvre. 

Steun
‘Altijd nu’ weerspiegelt de gedachte dat er meer is dan alleen de ziekte. Zonder de zwaarte te ontkennen, verwoordt het gedicht op een aangrijpende manier de betekenis van steun van de omgeving. Steun zoals die geboden wordt bij Viore, want Viore is er voor iedereen die direct of indirect met kanker te maken krijgt.

Het gedicht is geschilderd door Jeroen Paulussen. “Ik vind het een eer dat een gedicht van zo’n getalenteerde jonge dichter op ons gebouw komt te staan. Ik hoop dat het gedicht onze bezoekers zal inspireren en hen een beetje kan ‘optillen’”, aldus directeur Miranda van den Eijnden van Viore.

Al geruime tijd werkt de gemeente Hilversum aan het zichtbaar en toegankelijk maken van poëzie. Dit gebeurt met projecten zoals het stadsdichterschap, de kinderdichter en straatpoëzie. Dankzij dit laatste project zijn er op verschillende plekken in de stad verassende gedichten verschenen. Zo zijn er op de markt, de bibliotheek en de Groest al mooie gedichten. 

Verlevendigt
Wethouder cultuur Gerard Kuipers: “Straatpoëzie brengt gedichten op een laagdrempelige manier naar mensen toe en het verlevendigt de openbare ruimte. Poëzie maakt dat mensen op een andere manier naar de wereld kijken en het is mooi dat er in Hilversum weer een gedicht bij is gekomen. “

Uit de krant