Vorig jaar september was de startbijeenkomst van Proloog Hilversum in het MCO.
Vorig jaar september was de startbijeenkomst van Proloog Hilversum in het MCO. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Aftrap seizoen kunst- en cultuureducatie voor scholen in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Leraren van het primair en voortgezet onderwijs in Hilversum kunnen woensdag naar een kunst- en cultuurmarkt. Proloog Hilversum organiseert namelijk de UITmarkt, waar docenten kunnen zien en horen wat er in Hilversum allemaal te halen valt op het gebied van cultuureducatie. 

Proloog Hilversum is het coördinatiepunt voor cultuureducatie in Hilversum. Proloog wil de lokale basis- en middelbare scholen verbinden met de Hilversumse kunst en cultuur. Als start voor het nieuwe seizoen laten veel kunstaanbieders zichzelf woensdag op de UITmarkt zien, in het Muziek Centrum voor de Omroep.  

Caroline Grasmeijer, manager muziek- en kunsteducatie bij Globe en interim coördinator bij Proloog Hilversum, legt uit wat er allemaal te zien en te doen tijdens de UITmarkt: “De UITmarkt kent drie onderdelen. Dat zijn de fysieke markt, waar heerlijk gestruind kan worden door het totale kunst- en cultuuraanbod in Hilversum. Onder andere staan er het Metropole Orkest, het Grafisch Atelier Hilversum en het Jeugdfonds sport en cultuur. Onderwijzers kunnen hier lekker rondlopen en kijken waarmee ze hun leerlingen kunnen verrijken.” 

Ook is er een echte aftrap van het seizoen, à la de Amsterdamse uitmarkt, met allemaal korte optredens. Grasmeijer: “Hier staan bijvoorbeeld stadsdichter Charlotte de Raad, Popstars van de Vorstin en speelt het theaterorgel van Pierre Palla. Tot slot zijn er workshops die onder meer het Filmtheater, Beeld en Geluid en Globe organiseren.”    

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)


Een vol programma dus op de normaal gesproken vrije woensdagmiddag. Grasmeijer vertelt waarom het zo belangrijk is om kunst en cultuur in de klas te brengen. “Kunst en cultuur zetten veel in beweging. Naast dat het heel leuk is om naar te kijken en te luisteren, zet het veel meer in beweging. Het laat je nadenken, samenwerken. Door corona hebben veel kinderen een klap gehad, en kunst en cultuur kan ze weer helpen. Het is belangrijk voor de hele sociaal emotionele ontwikkeling.” 

De UITmarkt start rond 14.30 uur. Proloog Hilversum vindt het fijn als geïnteresseerden zich vooraf even aanmelden op info@prolooghilversum.nl. Meer informatie is te lezen op www.prolooghilversum.nl 

Uit de krant