Afbeelding
Foto: Beeld & Geluid

Beeld & Geluid en CWI ontvangen ruim één miljoen euro voor onderzoek naar EXtended Reality

Cultureel

HILVERSUM -  Beeld & Geluid en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) hebben samen ruim één miljoen euro ontvangen om hun werk binnen het project TransMIXR te realiseren.

Dit recent gestart Europese onderzoeksproject ontwikkelt technologieën die het voor professionals in de culturele en creatieve industrie mogelijk maken nieuwe producties te creëren in EXtended Reality (XR), en bedenkt innovatieve manieren om immersieve mediaproducties te beleven. 

Beeld & Geluid en CWI zijn hierin partners. De één miljoen euro, die zij krijgen, maakt deel uit van in totaal negen miljoen euro dat TransMIXR heeft ontvangen van het Horizon Europe Fonds.

Living Labs
De mogelijkheden van Extended Reality (XR) en Kunstmatige Intelligentie (AI) hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Met name de combinatie van deze twee elementen zullen een grote impact hebben op de manier waarop media geproduceerd, gedistribueerd en beleefd worden. Er wordt veel onderzoek gedaan op dit gebied. 

De Europese Commissie financiert onderzoek om technieken te ontwikkelen die bijdragen aan het concurrentievermogen van Europa en die in lijn zijn met publieke waarden. TransMIXR is een van de meest omvangrijke initiatieven die ondersteund worden.

Het project wordt gecoördineerd door de Technological University of the Shannon (TUS) in Ierland. In zogenaamde Living Labs zal TransMIXR de eerder ontwikkelde technologieën op het gebied van XR inzetten om vier pilots te ontwikkelen die de visie op toekomstige media-ervaringen tot leven brengen. 

Vier domeinen
Deze pilots bestrijken vier domeinen binnen de culturele en creatieve industrie: nieuwsmedia (een pilot gecoördineerd door het Franse persbureau AFP), omroepen (RTV SLO en TG4), podiumkunsten (SATORE) en cultureel erfgoed (Beeld & Geluid). “Dankzij de financiering van de Europese Commissie kan Beeld & Geluid het onderzoek naar immersieve media verder voortzetten”, aldus Johan Oomen, hoofd onderzoek en erfgoed bij Beeld & Geluid en innovatiedirecteur in het TransMIXR-project.

Met partner CWI en andere partners zal Beeld & Geluid nieuwe museumervaringen onderzoeken en kijken hoe nieuwe manieren kunnen worden gevonden om de betrokkenheid bij de fysieke collecties te bevorderen. “Bijvoorbeeld door museumobjecten in 3D te scannen en ze in virtuele ruimtes te brengen waar museumbezoekers ermee kunnen interacteren. We zien er naar uit om de resultaten in ons nieuwe museum te laten zien, dat begin volgend jaar wordt heropend.” 

Uit de krant