De Hilversumse powerliftster Christine Rebello is net terug uit Frankrijk. Met een flinke medaille-oogst. Ze pakte in de masters-categorie onder 57 kilo drie keer goud (het algemeen klassement, beste bij squat en deadlift) en éénmaal brons (benchpress) in Albi bij de European Masters Classic Powerlifting Championship. 

Afgelopen dinsdag 'verplaatste' de Hilversumse in totaal 370 kilo. Ze squatte 130 kilo, duwde 75 kilo omhoog bij het bankdrukken en wist 165 kilo te deadliften. Zeker bij het laatste onderdeel lijkt er meer in het vat te zitten, maar meer risico nemen door bijvoorbeeld 170 kilo omhoog te brengen, was niet nodig. Haar directe concurrente Helen Hughes uit Groot-Brittannië was al klaar en omdat zij 150 gram zwaarder is, zou zij bij een gelijke eindscore achter Rebello eindigen. Zo geschiedde.

De Europese titel moest de eerste van een drieluik zijn. In het weekeinde van 21 en 22 maart wilde Rebello opnieuw pieken tijdens de Nederlandse kampioenschappen en woensdag 29 april stond rood in haar agenda omcirkeld. In het Zuid-Afrikaanse Sun City wilde zij het derde goud halen in ongeveer zes weken halen. Maar deze toernooien zijn vanwege het coronavirus afgezegd. Dat gaat de opbouw en het trainingsschema behoorlijk overhoop. "Ik had in april al vakantie opgenomen", vertelt de Hilversumse. "Ik moet nu een stapje terug doen. Ik moet nu weer met lagere gewichten en meer herhalingen aan de gang. Qua motivatie moet ik echt streng zijn voor mezelf nu."

Technisch

Ze traint vier, vijf keer per week en de sessies duren met gemak twee tot tweeënhalf uur. De eerlijkheid van de sport, die Rebello pas tweeënhalf jaar beoefent, spreekt haar erg aan. "Het is een heel objectieve sport", geeft ze aan. "Je haalt het of je haalt het niet. Het mooie van powerlifting is dat alle effort die je erin stopt zich ook echt uitbetaalt. Als je consequent traint dan vertaalt zich dat in het verplaatsen van meer gewicht." Volgens de powerliftster heeft ze nog lang niet haar plafond bereikt. Iedere training leert ze nog en schaaft ze aan haar techniek, want powerlifting is een heel technische sport benadrukt de Hilversumse. 

Inmiddels is duidelijk dat het WK is verschoven naar oktober. Voor de powerliftster betekent het nu terug naar de tekentafel met haar begeleiding, terwijl ze zich zo had gefocust en voorbereid op die twee andere toernooien. "Ik had echt een masterplan opgesteld om drie keer goud te gaan halen. Die andere twee moeten dan maar even wachten", zegt de veertiger. 

Het besef dat ze een heel mooie prestatie heeft neergezet in Albi is er wel. Het geeft haar aan dat ze de goede weg was ingeslagen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. "Ik ben heel blij dit ik dit EK wel heb kunnen meemaken. Voor hetzelfde geld waren de corona-maatregelen al eerder genomen. Dit EK was heel fijn en het is me gelukt", zegt Rebello relativerend.

Zie hier haar wedstrijddag: