Beheerder van De Geus Meijndert Ruitenberg en Hilversums bekendste welzijnswerkster Tukkie Tuk zien mooie initiatieven ontstaan in hun buurten. "Er is genoeg sociale hulp. Mensen willen een ander echt helpen", stelt Tuk van Versa Welzijn. Om haar heen ziet ze verschillende initiatieven ontstaan, zoals een Corona-hulpgroep die op social media is opgericht. "Dat is echt fantastisch om te merken dat er mensen zijn die voor een ander die minder mobiel is of ziek is, boodschappen willen doen." 

Tevens ziet de welzijnswerkster uit Oost dat de buurtbewoners/bezoekers van wijkcentrum St. Joseph contact met elkaar zoeken. "Even bellen, een gesprekje beginnen. Het kan de dag echt breken. Het is goed dat daar ook aan gedacht wordt."

Sociale cohesie

In de Geuzenbuurt ziet Ruitenberg soortgelijke initiatieven ontstaan. Nu het buurthuis aan de Geuzenweg eveneens verplicht gesloten is, merkt de beheerder dat de onderlinge contacten buiten De Geus worden aangehaald. En die conclusie trekt hij al binnen een dag na de invoering van de strengere coronamaatregelen. 

Hoewel de bezoekers van bijvoorbeeld de koffieclub en de eetclub op donderdag elkaar voorlopig niet meer kunnen treffen in het buurthuis, houden ze elkaar goed in de gaten. Per telefoon of soms zelfs nog fysiek. “Ik merk wel dat er sociale cohesie ontstaat”, zegt hij.

De wil om elkaar of buurtgenoten te helpen, neemt zichtbaar toe. “Bewoners pakken dat echt goed op”, stelt Ruitenberg. Telefoonnummers zijn uitgewisseld en op verschillende socialmediakanalen geven bewoners aan boodschappen te doen voor anderen die bijvoorbeeld de deur niet uit willen, durven of kunnen. Ook een vrijwilliger van De Geus heeft al contact gezocht met mensen die het buurthuis bezoeken met de vraag of zij iets kan betekenen voor hen. “Straks is het buurthuis niet meer nodig”, grapt Ruitenberg.

Telefonisch of per mail

Versa Welzijn heeft alle peuterspeelzalen, wijk- en jongerencentra, maatjeshulp en groepsactiviteiten tot en met maandag 6 april stopgezet. Tot die tijd zijn maatschappelijk werk, Wonen Welzijn Mantelzorg-ondersteuning, bedrijfsmaatschappelijk werk en andere individuele dienstverlening alleen telefonisch of per mail te bereiken. 

Versa Vrijwillige Thuishulp Hilversum (VTH), Blaricum-Eemnes-Laren en Buur Zoekt Buur Hilversum zijn bereikbaar. Het werk werk gaat wel door. Nu de mensen uit het netwerk niet meer of minder goed in beeld zijn, is het lastiger om ze te bereiken. "Het belangrijkste is nu dat mensen blijven eten en gezond blijven", voegt ze eraan toe.

Mega-uitdaging

Zij doet dan ook een beroep op de naasten van mensen die eenzaam zijn, niet mobiel zijn of een kleine beurs hebben om aan de bel te trekken als dat echt nodig is. Via St. Joseph is het mogelijk om aan maaltijden te komen. "Dat is een mega-uitdaging. Sommige mensen hebben geen geld en ze kunnen niet bij de vrijwilligers die de maaltijden brengen. Maar deze mensen moeten wel een beroep op ons kunnen doen, dus als het echt niet anders kan dan gebeurt op de pof. Op de ouderwetse manier. Het geld komt later wel. Niemand mag buitengesloten zijn. Iedereen moet eten kunnen krijgen."

Tot slot stipt de beheerder van De Geus een andere serieuze zaak aan. Dan gaat het over de financiële situatie, want niet alleen bedrijven en ondernemingen dreigen in zwaar weer te komen als deze situatie lang(er) aanhoudt. “Als het nog langer doorgaat, dan gaan we inkomsten missen en kunnen we de huur niet meer betalen. Dat heb ik de gemeente al wel laten weten, maar dat is echt het minst belangrijke. Het draait nu enkel en alleen om gezondheid."