Ittmann werd vorige maand - toen alles nog normaal was - in het raadhuis van Hilversum gekozen tot sportman van jaar 2019. De jury verkoos hem boven handboogschutter Frans Hoogstraten en de jonge schaatser Merijn Scheperkamp. "Ik was wel verrast en het is toch wel een hele eer”, zegt de 51-jarige Hilversummer een paar weken na dat moment. “Ik had het niet verwacht en dacht dat de jonge schaatser Merijn Scheperkamp het zou worden. Zijn kansen komen nog wel." 

Het was voor het eerst dat Ittman gekozen werd tot beste sporter van Hilversum. Drie jaar geleden was hij al wel genomineerd, maar daar bleef het toen bij. Ittmann: "Goed beschouwd is zo’n verkiezing, net als bij het NOC*NSF gala, appels met peren vergelijken.”

Even niet voluit

De Hilversummer richt zich vooral op de triatlons en duurevenementen die daaraan verwant zijn. Vanwege het coronavirus en de maatregelen van nu traint hij de komende weken even niet voluit, wel houdt hij zijn basisconditie op peil. "Ik verwacht dat de eerste wedstrijden pas aan het einde van de zomer of in het najaar zullen plaatsvinden.”

Voordat de coronacrisis alle sportactiviteiten in Europa op slot gooide, was Ittmann nog actief bij drie wedstrijden. In Oostenrijk won hij in januari de wintertriatlon aan de Weissensee en veroverde hij in St. Ulrich zilver op het Nederlands kampioenschap langlaufen. Op 10 maart deed hij voor elfde keer mee aan de Vasaloppet, een langlaufmarathon in Zweden. "De Vasaloppet is wat voor schaatsers de Elfstedentocht is en voor lopers de New York marathon", legt een enthousiaste Ittman uit. "Vijftienduizend langlaufers staan ieder jaar aan de start van het negentig kilometer lange loodzware parcours. Het is topsport, prestatiesport, meemaken en beleven en in Zweden cultureel erfgoed."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ittmann studeerde aan de Academie voor Lichamelijke opvoeding (ALO). Door zijn leraar Gerard van Lent kwam hij in aanraking met de duursporten: "Ik houd van afwisseling zoals de triatlons en de run-bike-runwedstrijden. Het zwemmen, fietsen, lopen, langlaufen, schaatsen, mountainbiken, rolskiën en kanovaren gaat nog steeds prima", aldus de man die is opgeleid tot gymnastiekleraar en werkzaam is bij wintersportbedrijf Vasa Sport. Daar is hij in- en verkoper, gids/reisleider (onder meer naar de Vasaloppet) en trainer. 

Zijn erelijst mag zonder meer indrukwekkend worden genoemd. Vanaf 1992 staan er ruim 120 klinkende uitslagen op zijn erelijst; voornamelijk hele- halve en kwarttriatlons en andere duursportwedstrijden. Het is bijzonder dat hij in 26 jaar niets aan scherpte heeft ingeboet. In zijn eerste hele triatlon in 1993 in Almere noteerde hij 8 uur, 57 minuten en 38 seconden. Vorig jaar, ook in Almere, scoorde hij 8.59.26; na ruim een kwart eeuw nog steeds binnen de negen uur. 

Niet forceren

Met langlaufen werd hij twintig keer Nederlands kampioen. Wat is het geheim? Ittmann: “Luisteren naar je lichaam en met een goed programma gedisciplineerd trainen. Vooral niet te veel willen doen en op het juiste moment pieken. En na een blessure of als je ziek bent geweest, niet forceren om snel op je oude niveau te willen zijn. Je kunt hooguit twee of drie hele triatlons - 3800 meter zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 meter lopen - in een seizoen doen. Focus je op de grote wedstrijden waaraan je mee wilt doen en pas daarop je trainingsprogramma aan.”

Opvallend is zijn tweede plaats vorig jaar op 6 april in de 'triathloon'. Dat zou duiden op een schrijffout: Nee, het is speciale wedstrijd in het plaatsje Loon bij
Assen. Daar moet je achtereenvolgens 5 kilometer hardlopen, 25 kilometer ATB-fietsen en 2 kilometer kanoën. Vooral dat laatste maakt het uniek. Vorig jaar februari werd Ittmann 50. Zijn vrouw Irene, ook een triatlete, had een reünie georganiseerd met bekende sporters en vrienden. “Als grap riep ik dat ik dat jaar aan alle NK’s mee zou doen. Dat werden er tien en met succes.”

Dat de sleet er bij Ittmann er nog niet op zit, bewijst zijn resultaat van vorig jaar in Almere. Hij werd als 50-jarige 25ste in het totaalklassement, waar ook profs aan meededen. In zijn leeftijdscategorie 50 plus werd hij eerste, maar was ook de snelste van de dertigers en veertigers.

Tekst: Philip Detmar