Op een buurtapp wordt gemeld dat dinsdagavond tussen 21.00 en 0.00 uur een groep jongens 'met een spoor van vernieling' door Kerkelanden ging. Zo zouden er ruiten van auto's en andere dingen - sowieso in het Arminiushof, Lutherhof en aan de Augustinusschool - vernield zijn. 

Bovendien is er een man mishandeld. Omdat de bewoonster meldt dat er aanhoudingen zijn verricht en er al eerder incidenten waren, roept zij anderen op (desnoods anoniem) om aangifte te doen. "Dan kunnen deze jongens eindelijk aangepakt worden."

Een politiewoordvoerder bevestigt 'het serieuze aantal meldingen' van vernielingen 'door de op scooters racende jeugd' en mishandeling van dinsdag. Hij geeft eveneens toe dat het al langere tijd foute boel is in de wijk. "Het is heel belangrijk dat bewoners dit ons melden, maar we zien ook een man die dit nu meldde en serieus is mishandeld. Gelukkig was hij aanspreekbaar", aldus de zegsman. "Maar we houden het daar in de gaten."

Deel in beeld, deel niet

Daarbij werkt de politie samen met de gemeente Hilversum, (jeugd)boa's en jongerenwerkers in de wijk. Maar ook de gemeente krijgt maar moeizaam vat op de relschoppers. "Een deel van die jongeren hebben we in beeld, maar een deel ook niet", vertelt een gemeentewoordvoerder. 

Mogelijke aanleiding voor het gedrag van dinsdag is de verveling als gevolg van de coronamaatregelen. Ook zij was dinsdagavond al op de hoogte van de incidenten en weet ook dat er al langere tijd gedoe is. "Maar we zitten er bovenop. Het heeft onze aandacht. Zeker sinds de afgelopen jaarwisseling."

Want dat het goed mis kan gaan in Kerkelanden werd duidelijk tijdens de jaarwisseling toen bij twee scholen in de wijk - de Goudenregenschool en de Augustinusschool - tientallen ramen werden vernield. Hoewel er een uitgebreid onderzoek volgde, zijn arrestaties tot dusver uitgebleven. Bovendien bleken de camerabeelden van rondom beide scholen niet bruikbaar.