In de afgelopen week is er onduidelijkheid ontstaan over de vraag of het water nu wel of niet aan de lippen stond bij de Voedselbank Gooi en Omstreken. Vorige week donderdag meldde de gemeente in het wekelijkse corona-overzicht dat de 'bank' zich redt, terwijl een dag later op onze site te lezen was dat de nood wel degelijk hoog is. Dinsdagavond herhaalde burgemeester Pieter Broertjes nog dat er geen reden is om in de bres te springen.

Een dag later blijkt hulp wel degelijk nodig is en dat die er ook komt. In Hilversum bedient de regionale hulporganisatie 216 huishoudens. De voedselbank geeft aan dat het moeilijk is om aan houdbare producten, zoals rijst en pasta, te komen om zo de wekelijkse pakketten te kunnen vullen. Om die voedselpakketten te kunnen vullen, vraagt de organisatie een financiële bijdrage van de gemeente voor de komende acht weken.

Fondsenwerving

"Zij berekenen voor deze periode 68.000 euro kwijt te zijn", meldt de gemeente. "Het college zal de voedselbank financieel steunen. We beraden ons nu op de mogelijkheden. Er zal in overleg met de voedselbank ook gekeken worden naar andere vormen van financiering zoals het werven van fondsen. De gemeente is bereid haar netwerk daarvoor in te zetten." In een reactie staat stellig dat de gemeente ervoor gaat zorgen dat de voedselpakketten voldoende voedsel blijven bevatten en dat de banden met het bestuur van de voedselbank goed zijn. 

Hilversum wijst erop dat de Voedselbank Gooi & Omstreken niet in aanmerking komt voor Haags geld. Er is namelijk 4 miljoen euro ter beschikking gesteld door het kabinet. Daar is het calamiteitenfonds Voedselbanken Nederland voor in het leven geroepen. Alleen voedselbanken die de deuren moeten sluiten in deze tijd van corona komen voor een bijdrage uit dit fonds in aanmerking. Dat laat onverlet dat de Gooise voedselbank een poging gaat doen om toch euro's te krijgen uit dit calamiteitenfonds. 

Wat wel duidelijk is dat de Voedselbank Gooi & Omstreken over voldoende vrijwilligers beschikt. Het vervoeren van voedsel of pakketten is op dit moment geen probleem voor de organisatie. 

Hilversumse Meent

De andere voedselbank in Hilversum heeft de deuren wel moeten sluiten. Per 25 maart heeft de Voedselbank Naarden-Bussum-Hilversumse Meent om de gezondheid van de veelal oudere vrijwilligers te waarborgen besloten te stoppen. Daar lagen overigens ook logistieke problemen aan ten grondslag. Het bleek lastig voedsel naar de voedselbank te krijgen. Inmiddels zijn ze overgegaan op het verstrekken van waardebonnen. Met deze coupon kunnen de cliënten zelf boodschappen doen. 

Volgens de gemeente gaat het om dertien personen in vier Hilversumse huishoudens. De kosten zijn ongeveer 35 euro per huishouden per week. "De Voedselbank kan deze kosten vooralsnog zelf betalen. Er is ook een actie opgezet om extra fondsen te werven", aldus de gemeente.