Net zoals in de rest van Nederland is het in Hilversum ook zo dat jongeren zich minder goed aan de huidige coronaregels houden. Vooral de anderhalve meter afstand houden, blijkt lastig. De gemeente constateert dat de meeste jongeren zich heel goed bewust zijn van de social distancing. 

Zeker op de voetbalveldjes/Cruyff courts blijft het 'een lastig verhaal', zo constateert de gemeente. Deze geluiden bereiken het raadhuis ook vanuit het jongerenwerk. "Aan de ene kant wil je deze open houden om jongeren toch een plek te geven om met gepaste afstand te voetballen, maar aan de andere kant zie je ook dat voetbal zich daar lastig toe laat lenen. Handhaving treedt hier op conform handelingskader COVID-19", is te lezen in het overzicht. 

Dat laatste houdt in, zo blijkt uit navraag, dat bij overtreding eerst een gesprek is. Zo nodig volgt een waarschuwing en daarop volgt een boete wanneer de persoon het gedrag niet heeft veranderd. Volgens de gemeente er daadwerkelijk af en toe boetes uitgedeeld.

Om jongeren zich meer bewust te maken van het belang van het afstand houden, heeft de gemeente mededelingen in de openbare ruimte laten plaatsen. "Op allerlei plekken waar jeugd komt is met een mal de volgende boodschap op de grond gespoten: met 1,5 meter afstand beschermen wij elkaar, neem dit serieus en voorkom maatregelen en volg de aanwijzingen van de overheid op #denkaanelkaar."

Kerkelanden

Tevens stipt de gemeente de overlastgevende groep jongeren in Kerkelanden nog aan. Vorige week donderdag heeft burgemeester Pieter Broertjes met enkele bewoners gesproken over de situatie en de overlast die zij ervaren hebben. Tijdens het Paasweekeinde is het toezicht geïntensiveerd in de wijk. Zo zou de politie er ook vaker surveilleren, is te horen van omwonenden.

Zaterdag is er ook een brief verspreid rond de Augustinussschool, die maandag 6 april weer het mikpunt van vandalisme was, van de burgervader met als boodschap dat de gemeente de overlast gaat aanpakken. Op diezelfde dag heeft de teammanager van Toezicht samen met de politie gesproken met een aantal buurtbewoners gesproken om deze aanpak toe te lichten. "De afgelopen dagen is er een integraal beeld gemaakt en begonnen met de groepsaanpak: het zevenstappenmodel", is de mededeling. 

Nog even terugkomend op de social distancing. Dat werd zaterdag massaal vergeten toen de oude sigarenfabriek aan de Ampèrestraat in de brand stond. De brand trok veel bekijks, waarbij het publiek de anderhalve meter-richtlijn niet meer in acht nam, zo merkt de gemeente op. Om Hilversummers hierop te wijzen is toen een NL Alert de wereld in gestuurd.