Thuisblijven is het adagium. Van links naar rechts en van boven naar onder is dat de boodschap. Minister-president Mark Rutte gaf dit signaal afgelopen vrijdag af bij de wekelijks persconferentie in Den Haag. "Hoe moeilijk het ook is, houd je ook tijdens de ramadan aan de coronamaatregelen", waren zijn woorden.

"Je weet niet wat voor ramadan het wordt, sowieso een unieke", aldus een vertegenwoordiger van BalliBalli035, de club die normaliter tijdens de vastenmaand zaalvoetbalactiviteiten verzorgt in Sporthal De Lieberg. "Qua samenzijn wordt het anders. Het is niet bij familie en vrienden zijn. Niemand heeft hier ervaring mee, dus we gaan het zien. Ik denk dat het een vreedzame periode gaat worden." Jongerencoach en tegenwoordig ook horeca-ondernemer Youssef el Iandouzi spreekt woorden van gelijke strekking. "Dit is nog nooit eerder gedaan", meldt hij. "Deze ramadan wordt een beetje ieder voor zich."

Annulering

Dat betekent dit jaar ook geen late avond- of vroege ochtendactiviteiten in de sporthal aan de Jan van der Heijdenstraat. In de afgelopen jaren bleken deze sportieve bijeenkomsten succesvol en trokken altijd veel zaalvoetballers én publiek. Hoewel BalliBalli035 eerder dit jaar de vraag kreeg van de gemeente om meerdere keren in de week zaalvoetbaltoernooien te verzorgen, is een aantal weken geleden de mededeling gekomen dat dit geannuleerd wordt. 

Nu de sporthal dichtblijft en ook de moskeeën de deuren gesloten moeten houden, vermoedt de BalliBalli035-zegsman dat jongeren nog wel zullen samenkomen. Maar dat doen zij niet in groten getale als normaal. "Mijn verwachting is dat het rustig blijft." Ook omdat iedereen wel weet van de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaronder de anderhalve meter afstand houden. Daarnaast heeft een aantal jongeren al een boete gehad voor het niet in acht nemen van de social distancing. Een dure les. 

Saamhorigheidsgevoel

De ramadan is voor moslims een tijd van bezinning, de relatie met god, liefde en saamhorigheid. Vanwege de coronamaatregelen kan dat laatste niet. El Iandouzi twijfelt of jongeren elkaar toch niet gaan opzoeken. Dat hoort normaal bij de ramadan. Maar zeker nu in een tijd waarin iedereen al weken thuis zit en weinig om handen heeft, ligt daar wel een uitdaging, zo meent hij. Daar voegt hij aan toe het saamhorigheidsgevoel een positieve zaak is en dat er geen enkele relatie is met overlast en de ramadan, zoals weleens wordt beweerd.

Voor Versa Welzijn betekent dit dat de jongerenwerkers ambulant aan de slag blijven, zo bevestigt directeur Anita Keita. Een aantal avonden/nachten doen zij dat op straat. Keita benadrukt dat jongerenwerkers niet de rol van handhaving op zich nemen. Daar zijn de buitengewone opsporingsambtenaren en de politie voor, al werkt Versa nauw met hen samen. De medewerkers van Versa zijn er vooral voor de jongeren, is haar boodschap. 

Verder is het jongerenwerk vooral online te vinden. Sinds de 'intelligente lockdown', zoals Rutte het zelf omschrijft, is een groot deel van het werk verschoven naar de digitale wereld. Tijdens de ramadan is dat zo en zijn er diverse activiteiten te doen voor de jongeren, waaronder challenges en podcasts. "Tot nu toe loopt dat goed", aldus Keita. "Alleen in Kerkelanden is het onrustig. Verder zijn we niet ontevreden", voegt ze eraan toe. 

Gemeente

Vanuit het raadhuis komt de mededeling dat zij waakzaam en alert zijn en in contact staan met de gemeenschap. Tussen de gemeente en de moskeeën is er goed contact en als het nodig is dan treden de partijen met elkaar in overleg. "Het moraal van het ramadanverhaal is dat deze maand in 2020 wordt bepaald door de coronamaatregelen", meldt een woordvoerster van de gemeente Hilversum. "De moslimgemeenschap anticipeert hier zelf al heel goed op heeft door moslims op te roepen thuis te bidden en vooral de landelijke maatregelen te volgen.

Binnen de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek is de ramadan op woensdag 15 april ook besproken. Het Regionaal beleidsteam Gooi en Vechtstreek heeft besloten dat moskeeën wel mogen oproepen tot gebed. Samenkomen in de moskee om te bidden is niet mogelijk. Dat moeten de mensen thuis doen. Iedere Gooise gemeente geeft kleur aan dit besluit met de eigen moslimgemeenschappen, zo is verder nog te lezen.